Зрял човек на тротинетка? Това вече не е необичайна гледка | Новини и анализи от Европа | DW | 17.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европа

Зрял човек на тротинетка? Това вече не е необичайна гледка

В САЩ те вече са си пробили път в градската среда, постепенно стават обичайна гледка и в много европейски страни. Думата е за електроскутерите. В Германия те са все още експериментална рядкост. Но бъдещето е тяхно.

Превозното средство на бъдещето тежи малко над 10 килограма и само за няколко секунди ускорява от нула до гордите 20 километра в час. От началото на април десетки хора използват електрически тротинетки (скутери) за придвижване в една промишлена зона в Кьолн - засега само експериментално. Преди да яхнете един такъв скутер, е необходимо да си свалите съответното приложение на телефона и да сканирате QR-кода на превозното средство. След което можете да потеглите: отблъсквате се с крак, отдясно на кормилото е газта, а отляво  - спирачката. По-просто едва ли може да бъде.

"Скутерите не изпускат никакви емисии, позволяват гъвкаво използване, а пък и карането им доставя удоволствие", казва Бодо фон Браунмюл от фирмата за електрически скутери Tier. той добавя, че този вид превозно средство е замислено като допълнение към други видове транспорт, като например обществения в града.

Стартъп-компанията Tier започва дейността си през октомври 2018 година във Виена и междувременно е представена в 20 страни от Европа. Фирмата вече изгражда своя инфраструктура за отдаване на скутери под наем в цяла Германия. Според актуално изследване, двама от всеки трима германци смятат електроскутера за разумно допълнение към традиционните видове транспорт. Цената: наемането на електрическа тротинетка се таксува с 1 евро, а за всеки пропътуван километър се начисляват по 15 евроцента отгоре.    

Защитата на климата - най-важният аргумент

"Фиксирането върху автомобила отмина - това признават дори от автомобилния клуб ADAC", казва самоуверено фон Браунмюл и добавя, че сега се налага заедно с политиката да бъдат създадени съответните условия за използването на електрически скутери, т.е. инфраструктура за хората, а не за колите.

Bodo von Braunmühl, Presseprecher der Firma Tier

Ото фон Браунмюл: Скутерите не изпускат емисии, управляват се лесно и карането им е удоволствие

Фирмите-доставчици на тази услуга изглежда са уцелили най-подходящия момент за пускането ѝ на германския пазар: транспортът е браншът, който изостава сериозно в изпълнението на целите на шумно рекламирания енергиен обрат. В Германия са регистрирани 47 милиона леки коли,  годишно се продават над 3 милиона нови. Отровните емисии, изпускани в атмосферата, са на нивото на 1990 година. Поставената цел те да бъдат намалени с 40 процента до 2030 година вече едва ли е постижима. В страна като Германия мобилността продължава да залага на дизеловото гориво. Картината се допълва от петъчните протести на ученици за спасяване на климата.

Производителите на електрически скутери искат да използват този момент, за да наложат промяна на мисленето - въпреки, че този продукт е още нов и тепърва предстои да бъде усъвършенстван. Така например сега ролерите често се развалят, не могат да изкарат и една година, а на настилка от паваж при дъжд и сняг те са по-скоро неизползваеми.

Германия изостава

Около използването на електрическите скутери в Германия възникна дебат за това къде да е допустимо движението на въпросните скутери. Според един от водещите германски експерти по пътен транспорт и преподавател в университета в Трир Хайнер Монхайм, електрическите тротинетки трябва да могат да се движат по велосипедните алеи, а където няма такива - на пътното платно заедно с автомобилите. Критиците обаче посочват високия риск от пътни инциденти и наранявания. "Вместо да подхванем темата за ограничаването на допустимата максимална скорост при автомобилите, ние се чудим как да наложим ограничения на скутерите", казва по този повод експертът.

Дебатът не обезкуражава производителите на електроскутери. "В Германия винаги дискутираме по-дълго и по-задълбочено", казва Бодо фон Браунмюл от фирмата Tier. А нейният говорител е сигурен, че след двайсетина години хората ще намират за много странни сегашните вълнения, съпътствали пускането на електрическите скутери на пазара.

Редакцията препоръчва