1. Idi na sadržaj
  2. Idi na glavnu navigaciju
  3. Idi na ostale ponude DW-a

EU bez podrške Velike Britanije

7. januar 2012

U Briselu se nastavljaju pregovori o Sporazumu za fiskalnu uniju evro-zone. Očekuje se da će pregovarači do kraja januara postići dogovor. Međutim, stručnjaci ocjenjuju da predviđene mjere neće biti dovoljne.

https://p.dw.com/p/13fXo
Pred EU je teška godinaFoto: picture alliance/dpa

Za sada je siguran samo pravac kojim želi da se ide, a to je usvajanje Ugovora za veću stabilnost Evropske unije. Važno pitanje trenutno glasi: Koliko dugo bi ugovor trebalo da važi? Komisija bi rado ugovor vremenski ograničila na oko pet godina. Za to vrijeme taj ugovor bi trebalo integrisati u Lisabonski ugovor. To trenutno nije moguće, zbog protivljenja Velike Britanije.

Namjeru preostalih 26 zemalja EU da se bez Velike Britanije usvoji jedan dodatni sporazum, premijer Dejvid Kameron  je ocjenio kao neprihvatljivu i istakao da će njegova zemlja sve da učini kako bi spriječila da se o jedinstvenom tržištu razgovara bez prisustva svih zemalja članica. Fabijan Culig iz briselskog Centra za evropsku politiku međutim pozdravlja namjere preostalih 26 zemalja članica EU. „Prema mom mišljenju to je samo početak, sporazum bi trebalo da obuhvati mnoge važne stvari o kojima sada treba razgovarati i da upozori tržišta na opasnost, ali to još uvijek nije dovoljno.“

Uvesti dužničke kočnice

Ugovor predviđa i da sve države članice u svoje ustave moraju da uvedu dužničke kočnice. Komisiji bi takođe trebalo omogućiti da kontroliše državne budžete, a ako zatreba i da pokreće tužbe pred Evropskim sudom pravde.

David Cameron im Britischen Parlament am Montag 12. Dezember
David Cameron u britanskom parlamentuFoto: dapd

„Mnogo više bi trebalo raspravljati o tome kako ponovo pokrenuti privredni rast u zemljama koje su trenutno najteže pogođene krizom. Prije svega Grčka, ali i Italija, Španija, Portugal i Irska moraju ponovo da jačaju, jer bez privrednog rasta probleme neće biti moguće riješiti.“

Predsedništvo i zemlje članice Evropske unije nastoje da pregovore završe još u januaru. A povodom krize evra oglasila se i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard. Ona je izjavila da je malo vjerovatno da će evro ove godine "nestati", ali je ipak upozorila da će izvještaj krajem mjeseca pokazati da je brzina rasta globalne privrede u 2011. i 2012. manja od prognoze iz septembra od četiri odsto. Treba da se pripremimo na to da 2012. neće biti laka, ali će biti godina napora i fokusiranja na rješavanje evropske krize", poručila je šefica MMF-a.

Autori: Kristof Presl/Boris Rabrenović

Odg. urednica: Belma Fazlagić-Šestić