Проверете дали ще издържите теста за германско гражданство | Новини и анализи от Европа | DW | 04.05.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Европа

Проверете дали ще издържите теста за германско гражданство

Желаещите да получат германско гражданство трябва да положат и един тест, който подлага на проверка техните познания за Германия. Тук можете да проверите дали бихте го издържали:

Условията за получаване на германско гражданство включват и един тест, който проверява познанията за Германия. Всеки кандидат получава 33 въпроса с по три възможни отговора, като само един от тях е верен. Ако съдържа поне 17 правилни отговора, тестът е положен успешно. Измежду въпросите в конспекта (които са много повече от 33) тук сме подбрали 30. Тази подборка не е представителна или официална, но може да Ви послужи да проверите познанията си за Германия. Верните отговори ще откриете най-долу.

1. Германия е:

А) социалистическа държава

Б) диктатура

В) федерална държава

2. Формата на държавно управление в Германия е:

А) монархия

Б) република

В) княжество

3. Партия, която има за цел установяването на диктатура, е:

А) противоконституционна

Б) толерантна

В) законопослушна

4. Кой федерален канцлер е получил Нобелова награда за мир?

А) Конрад Аденауер

Б) Вили Бранд

В) Герхард Шрьодер

Редакцията препоръчва

5. Кой от тези органи не е част от изпълнителната власт?

А) полицията

Б) данъчната служба

В) съдилищата

6. Икономическият модел на Германия се нарича:

А) свободно централно стопанство

Б) социална пазарна икономика

В) планова икономика

7. Коя от изброените области не е германска федерална провинция?

А) Мекленбург-Предна Померания

Б) Северен Рейн-Вестфалия

В) Елзас-Лотарингия

8. Какво разбраме под политическия термин „опозиция“?

А) Управляващата партия

Б) Партии, които не управляват

В) Партии, останали под 5-процентната бариера

9. Кое от тези наказания е в съзвучие с германската конституция?

А) Парична глоба

Б) Телесни наказания

В) Смъртно наказание

10. Кое от основните права на гражданите в Германия важи само за чужденци?

А) Закрила на семейството

Б) Правото на политическо убежище

В) Закрила на човешкото достойнство

11. Кой е правилният ред на цветовете на германския флаг?

А) Черно, златно, червено

Б) Златно, черно, червено

В) Черно, червено, златно

12. Кога в Германия е въведено избирателното право за жени?

А) 1918 г.

Б) 1928 г.

В) 1920 г.

13. Кое е официалното име на германската конституция?

А) Германски основен закон

Б) Основен закон

В) Федерален закон

14. Какво е изобразено на герба на Федерална република Германия?

А) Федералният лъв

Б) Император Вилхелм Втори на кон

В) Федералният орел

15. Член първи от Основния закон (конституцията) гарантира:

А) свободата на словото

Б) ненакърнимостта на човешкото достойнство

В) религиозната свобода

16. Кой приема новите федерални закони?

А) Правителството

Б) Федералният конституционен съд

В) Парламентът

17. Сътрудничеството между различни партии с цел сформиране на правителство се нарича:

А) коалиция

Б) фракция

В) министерство

18. С какво разполага всяка отделна федерална провинция в Германия?

А) Със собствена валута

Б) Със собствено правителство

В) Със собствена армия

19. В кой избор гражданите не участват пряко?

А) В избора на депутати в провинциалните парламенти

Б) В избора на федерален президент

В) В избора на депутати в Бундестага

20. На колко окупационни зони беше разделена Германия след Втората световна война?

А) 4

Б) 5

В) 3

21. Колко души наброява германското население?

А) Около 82 милиона

Б) Около 85 милиона

В) Около 75 милиона

22. Посочете името на първия канцлер на Федерална република Германия:

А) Конрад Аденауер

Б) Вили Бранд

В) Хелмут Шмит

23. Кога Германия въведе еврото?

А) През 2001 г.

Б) През 2002 г.

В) През 2003 г.

24. Кога във ФРГ настъпи „икономическото чудо“ през 20 век?

А) През 50-те години

Б) През 40-те години

В) През 70-те години

25. Кой от тези три документа е задължителен за всеки германец над 16-годишна възраст?

А) Карта за социална осигуровка

Б) Задграничен паспорт

В) Лична карта

26. Какво е забранено според Основния закон (конституцията)?

А) Военната служба

Б) Работата в чужбина

В) Принудителният труд

27. Кой избира федералния канцлер?

А) Народът

Б) Бундестагът

В) Федералното събрание

28. Какво се случва на 8 май 1945 година?

А) Приключва Втората световна война

Б) Издигната е Берлинската стена

В) Умира Адолф Хитлер

29. Колко на брой са федералните провинции в Германия?

А) 14

Б) 16

В) 18

30. Колко пъти германският отбор печели Световното първенство по футбол?

А) 4

Б) 3

В) 5

Ето и верните отговори:

1 – В; 2 – Б; 3 – А; 4 – Б; 5 – В; 6 – Б; 7 - В; 8 – Б; 9 – А; 10 – Б; 11 – В; 12 – А; 13 – Б; 14 – В; 15 – Б; 16 – В; 17 – А; 18 – Б; 19 – Б; 20 – А;  21 – А; 22 – А; 23 – Б; 24 – А; 25 – В; 26 – В; 27 – Б; 28 – А; 29 – Б; 30 – А.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Реклама