Знаете ли отговорите на тези 20 въпроса? Кратка тренировка за мозъка. | Новини и анализи по международни теми | DW | 21.05.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

От света

Знаете ли отговорите на тези 20 въпроса? Кратка тренировка за мозъка.

Кратка тренировка за мозъка: тук предлагаме тест с 20 въпроса, с които можете да проверите познанията си в точните науки.

Тук сме подбрали 20 въпроса, свързани с точните науки, които дават възможност да проверите познанията си. Верните отговори ще откриете най-долу.

1. Каква е температурата в ядрото на слънцето?

А. 15 000 000 градуса по Целзий

Б. 15 000 градуса по Целзий

В. 1 500 градуса по Целзий

2. Колко "тежи" Луната?

А. 7,349 · 10^5 кг

Б. 7,349 · 10^22 кг

В. 7,349 · 10^53 кг

3. Кой констатира през 1896 година, че уранът е радиоактивен?

А. Мария Кюри

Б. Анри Бекерел

В. Вилхелм Рьонтген

4. Кой е авторът на Теорията на относителността?

А. Хайнрих Херц

Б. Галилео Галилей

В. Алберт Айнщайн

5. Какво е разстоянието от Земята до Луната?

А. 384 400 километра

Б. 549 780 километра

В. 128 900 километра

6. Кое устройство може да преобразува акустичните сигнали в електрически?

А. Гайгер-Мюлеровият брояч

Б. Микрофонът

В. Слушалките

7. При каква температура плътността на водата е най-голяма?

А. 90 градуса по Целзий

Б. 4 градуса по Целзий

В. 32 градуса по Целзий

8. Един светлинен квант се нарича още:

А. Фотон

Б. Електрон

В. Протон

9. Как е обозначен живакът в Менделеевата таблица?

А. Sq

Б. Qs

В. Hg

10. На коя планета от Слънчевата система гравитацията е най-силна?

А. Венера

Б. Сатурн

В. Юпитер

11. Нютон открива земното притегляне, след като на главата му пада:

А. Банан

Б. Ябълка

В. Кокосов орех

12. Колко измерения има Космосът, според Теорията на относителността?

А. 3

Б. 4

В. 5

13. Най-голяма скорост развива:

А. Светлината на тъмно

Б. Светлината във вакуум

В. Светлината в свободно падане

14. Каква е скоростта на светлината?

А. Около 300 000 километра в секунда

Б. Около 30 000 километра в секунда

В. Около 300 · 10^6 километра в секунда

15. Кой е "бащата" на квантовата механика?

А. Йоханес Кеплер

Б. Николай Коперник

В. Вернер Хайзенберг

16. Как се нарича химическата процедура за разделяне на различни вещества?

А. Редукция

Б. Синтез

В. Дестилация

17. В каква единица се измерва електрическото съпротивление?

А. Ом

Б. Волт

В. Ампер

18. Кой германски поет се е занимавал и с физика?

А. Брехт

Б. Фонтане

В. Гьоте

19. В каква единица се измерва силата на магнитното поле?

А. Волт

Б. Тесла

В. Нютон

20. Кое електромагнитно излъчване е с най-къси вълни?

А. Рентгеновото лъчение

Б. Инфрачервеното излъчване

В. Ултравиолетовите лъчи

*****

Верните отговори: 1 – А; 2 – Б; 3 – Б; 4 – В; 5 – А; 6 – Б; 7 – Б; 8 – А; 9 – В; 10 – В; 11 – Б; 12 – Б; 13 – Б; 14 – А; 15 – В; 16 – В; 17 – А; 18 – В; 19 – Б; 20 - А.

Вижте и това видео:

Вижте видеото 02:52

Забравени: жените в науката

Реклама