1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Головна

Великі зміни: Blue Card набирає чинності

Як отримати дозвіл на роботу в Німеччині? Умови спростили! Достатньо мати трудовий договір на суму від 44 800 євро на рік. Для інженерів, лікарів, програмістів – від 35 тисяч.

Починаючи з 1 серпня 2012 року приїхати в Німеччину на роботу буде простіше. Так само простіше буде залишитися в країні студентам із України, які закінчили німецький виш.

Нововведення – Blue Card – дає право на тимчасове проживання в країні. Вже через 33 місяці її власник матиме можливість отримати вид на проживання, якщо в нього є дійсний трудовий договір. А якщо кваліфікований спеціаліст добре володіє німецькою (не нижче рівня B1), то вид на проживання йому готові надати уже через 21 місяць після отримання Blue Card.

Що змінилося?

Різниця в тому, що до 1 серпня 2012 дозвіл на проживання в Німеччині можна було отримати за умови наявності грошового доходу не менше 66 тисяч євро. Крім того, дипломовані спеціалісти із Росії, України, Білорусі та інших країн, які не входять до ЄС, маючи на банківському рахунку достатньо грошей, віднині можуть отримати візу для пошуку роботи в Німеччині. Іноземним студентам, які закінчили німецький виш, після отримання диплому на пошук роботи тепер дається не рік, а півтора, повідомляє інформаційна агенція dpa.

На "блакитну карту" можуть претендувати іноземні громадяни, які мають німецький або визнаний в Німеччині диплом про вищу освіту, пояснюють у себе на сайті адвокати із професійної спільноти VPMK. Але найголовніше - мати на руках контракт з роботодавцем про отримання конкретного робочого місця.

Для професійної діяльності лікарів, аптекарів, адвокатів потрібен особливий дозвіл - Berufsausübungserlaubnis.

Для професійної діяльності лікарів, аптекарів, адвокатів потрібен особливий дозвіл - Berufsausübungserlaubnis.

Сума трудового договору повинна складати не менше 44 800 євро до вирахування податків. Для особливо затребуваних співробітників передбачена мінімальна межа в 35 тисяч євро до вирахування податків. Під такими сьогодні розуміють: спеціалістів в галузі інформаційних та комунікаційних технологій, математиків, архітекторів, проектувальників міст, приміщень і руху, а також інженерів, дизайнерів, лікарів (за винятком стоматологів) та представників природничих наук, інформує відомство у справах іноземців у Берліні.

Реалістичні вимоги чи демпінг?

Німецькі роботодавці з оптимізмом сприйняли новий закон. Наприклад, штутгартська IT-компанія GFT сподівається, що Blue Card принесе їй більше молодих та перспективних кандидатів. "Досі нижня межа прибутків, необхідна для отримання дозволу на проживання в Німеччині для іноземних спеціалістів, була надто високою, - вважає голова фірми Ульріх Дітц. – На початку своєї кар’єри випускники вишів заробляли менше". У його компанії початкова зарплата програмістів складає 50 тисяч євро на рік. Це значно вище нових мінімальних вимог для отримання права на роботу та життя в Німеччині.

З іншого боку, є і побоювання. Члени Федеральної лікарської палати Німеччини вже висловилися проти демпінгу зарплат, який, на їхню думку, може спричинити мінімальна межа у 35 тисяч євро для іноземних лікарів, які починають працювати в німецьких лікарнях.

Кожний професіонал на рахунку

Тим не менше, потреба в кадрах у сфері охорони здоров’я цього року ще вище, ніж у минулому, повідомляє Федеральне відомство з праці. І хоча кількість медиків, які прибули на роботу в Німеччину з-за меж ЄС, збільшилася на п’ятдесят відсотків, за цією гучною статистикою Міністерства праці стоять досить скромні цифри. Так, у 2011 році до Німеччини прибув 1221 лікар. Інженерів – майже стільки ж. Хоча, якщо в 2010 році їх приїхало 300, то в 2011 році – в чотири рази більше, повідомляє інформаційна агенція Reuters.

Лікарі, окрім дантистів, особливо затребувані в Німеччині

Лікарі, окрім дантистів, особливо затребувані в Німеччині

Країна досі не може впоратися із залученням кваліфікованих кадрів, заявили дослідники боннського Інституту праці. За їхніми даними, дефіцит можна подолати, лише якщо до країни щороку в’їжджатиме від трьохсот до чотирьохсот тисяч спеціалістів. "Поки до нас в середньому прибуває близько 220 тисяч іноземців на рік, але цього недостатньо, враховуючи, що близько ста тисяч тих, хто працює, залишають Німеччину",- пояснює директор інституту Клаус Ціммерман.

Все, що потрібно знати про Blue Card

Blue Card видається максимум на чотири роки. Якщо робочий договір укладається на більш короткий строк, то "карта" дійсна на три місяці довше, ніж контракт з роботодавцем.

Власники Blue Card мають право перевезти до Німеччини і свою родину. Її членам надається також і дозвіл на проживання і роботу в Німеччині. До речі, через 18 місяців власник "карти" має право переїхати в іншу країну ЄС, не втрачаючи при цьому отриманого статусу. Дозвіл на проживання зберігається і у випадку, якщо спеціаліст тимчасово залишає ЄС на строк до одного року.

Адвокати із VPMR попереджають, що заявку на видачу Blue Card і дозвіл на проживання в Німеччині для членів родини необхідно подати протягом місяця після прибуття до країни. Також важливо врахувати, що "блакитна карта" не видається біженцям та іноземним громадянам , яких прийняли на роботу в одній державі ЄС, а також спеціалістам з країн, де існує дефіцит кадрів у цій сфері.

Важливий пункт: якщо для професійної діяльності потрібен особливий дозвіл – Berufsausübungserlaubnis – наприклад, для лікарів, аптекарів, адвокатів, то його (або документ про згоду на його видачу) також необхідно пред'явити для отримання "блакитної карти".

Крок за кроком

Якщо вам вдасться знайти роботу в Німеччині, перебуваючи вдома, то, отримавши від майбутнього керівництва гарантію трудової угоди, ви можете звертатися до посольства ФРН для отримання візи для вїзду в Німеччину.

Якщо ваша майбутня річна зарплатня становить менше 44 800 євро на рік, але при цьому ви є одним із затребуваних спеціалістів, то посольство вирішує питання видачі візи після схвалення Федерального відомства з праці. Для цього перевіряються умови вашої майбутньої професійної діяльності в Німеччині, роз’яснюють експерти відомства. Якщо вона проходить нормально, тоді вам видадуть робочу візу на декілька місяців.

Наступний крок – після приїзду до Німеччини "завчасно до завершення строку візи" подати заяву на отримання Blue Card до відомства у справах іноземців (Ausländerbehörde) в своєму місті, попереджають співробітники Федерального відомства з праці. Дрібниця, а приємно: оскільки ваші речі вже пройшли перевірку Федерального відомства, то для процедури отримання Blue Card його подальше схвалення вже не потрібне.

В Німеччину – за роботою

Цей сценарій теретично здійсненний, але достатньо складний, вважають експерти. Тому іноземним спеціалістам віднині надаються шестимісячні візи для пошуку роботи безпосередньо в Німеччині – без права на трудову діяльність.

Для подачі заявки на цю візу в посольство ФРН важливо мати диплом визнаного в Німеччині вишу. Через інтернет-базу даних Центрального відомства з питань зарубіжної освіти (Zentralstelle für Ausländisches Bildungswesen, ZAB) потрібно оформити запит про те, чи визнається ваша освіта. Якщо в базі даних інформації немає, то доведеться надсилати свій диплом у ZAB на індивідуальну платну експертну оцінку. Її результат необхідно буде надати в посольстві.

Звісно, експерти рекомендують їхати до Німеччини цілеспрямовано, маючи план, контакти та домовленості. Знайшовши в Німеччині придатну роботу, подавайте заявку на Blue Card прямо на місці, в міському відомстві у справах іноземців (Ausländeramt). Щоб призначити зустріч, можна, наприклад, заповнити інтернет-формуляр на сайті відомства.

Пакет документів для Blue Card

Для отримання "блакитної карти" необхідно здати закордонний паспорт, біометричні фотографії, диплом про вищу освіту, у випадку необхідності – з документом із ZAB. Якщо потрібно – особливий дозвіл на професійну діяльність (Berufsausübungserlaubnis), договір про прийом на роботу, договір про оренду житла або інше підтвердження наявності місця проживання. При цьому Відомство у справах іноземців залишає за собою право вимагати інші документи.

Потрібно також заповнити формуляр заяви про видачу дозволу на проживання. А якщо потрібна згода Відомства з праці, то ще два формуляри – заяву про дозвіл на роботу і опис майбутньої посади. Плата за оформлення Blue Card становить 100-110 євро.

DW.COM