1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Šveđani sve manje evroskeptici

27. jun 2009.

Prvog jula Švedska od Češke preuzima predsedavanje Evropskom unijom. Tu malu zemlju na severu Evrope bije glas da ima veoma rezervisan stav prema Uniji.

https://p.dw.com/p/IcII
Stokholm od 1. jula „prestonica Evrope“
Stokholm od 1. jula „prestonica Evrope“Foto: Illuscope

Nalazimo se u informacionom birou Evropske unije u centru Stokholma. Cecilia Meler, mlada žena u letnjoj haljini roza boje, daje savete preko telefona. Jedan čovek hoće da zna, kada će novoizabrani evropski parlament početi sa radom.

„Takva su pitanja retka. Najviše ljudi traži odgovore na pitanja iz svakodnevice. Na primer: da li moram da ponesem pasoš kada putujem u posetu rođaki u Belgiji. Kako da uvezem auto. Juče se javio čovek koji se preselio iz Nemačke u Švedsku. Jedna kompanija nije htela da mu da priključak za telefon uz obrazloženje da mora da živi osam meseci u zemlji. To mi se učinilo malo čudno“, priča Cecilia Meler.

Ona i njenih 13 kolega protekle godine su odgovorili na 7.000 pitanja. Ove godine ih je samo u prvih pet meseci bilo više od 5.000. Ali, to nije vezano samo za predstojeće predsedavanje u EU.

Nije uvek išlo „glatko“- protesti u Geteborgu 15. juna 2001. uoči samita EU
Nije uvek išlo „glatko“- protesti u Geteborgu 15. juna 2001. uoči samita EUFoto: AP

Evropska unija DA, evro NE (za sada)

Sve se više Šveđana interesuje za Evropsku uniju, pri čemu je teško reći da li su oni uvek pozitivno orijentisani prema njoj.

„Nema jasnog trenda, ali primećujem da više mnogo njih ne zove da bi propagiralo načelno ’NE’ prema Evropskoj uniji. Mnogi imaju normalan, kritičan stav, ali to je dobro“ kaže Cecilia.

Na referendumu o članstvu Švedske u Evropskoj uniji pre 15 godina, tesnu pobedu odneli su zagovornici integracije. Na glasanju o evru 2003. isto tako tesno su pobedili protivnici.

Činjenica, da su mnogi Šveđani kritični prema EU nije vezana samo za geografski položaj. Reč je o strepnji da se glas te male zemlje u Uniji ne bi čuo. Ali, sa finansijskom krizom menja se i raspoloženje. Ni švedski Zeleni više ne traže da Švedska istupi iz Evropske unije.

Autori: Agnes Birig / Mirjana Kine-Veljković

Odgovorni urednik: Ivan Đerković