1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

U karnevalskim povorkama i veliki broj stranaca

A.Pasov23. februar 2006.

U Severnoj Rajni Vesfaliji se poslednjih dana zahuktava karnevalska atmosfera. Iako Karneval traje već nekoliko meseci, veliko finale odigraće se upravo ovih dana. Uprkos tome što je reč o velikoj rajnskoj, nemačkoj tradiciji, upravo se tokom karnevalskih dana može primetiti koliko su neki stranci zaista integrisali u nemačko društvo.

https://p.dw.com/p/BAmF
I ove godine najrazličitiji kostimi na velikom Karnevalu
I ove godine najrazličitiji kostimi na velikom KarnevaluFoto: AP

Kada Mahjoub Jemaili govori "kelški", neki Nemci ga ništa ne razumeju, osimm ako nisu iz Rajnlanda.

"Šta vidite? Jednog dečka iz Afrike u prinčevom kostimu. I to nije fatamorgana. U pravu ste: tako nešto još niste videli. Ali bez straha rodjen sam na Rajni. Za nas decu boja kože i nacija nisu važni. Mi smo svi ludi za karnevalom..."

Ove subote Mahjoub će održati svoj prvi govor kao dečiji princ od Veslinga pred kardinalom Majsnerom, kojeg je karnevalsko društvo Veseling pozvalo na kafu.

Osim kelškog ovaj devetogodišnjak tečno govori nemački, engleski i pomalo arapski. Mahjoub Jemili je poreklom iz Tunisa. To što je on sada dečiji princ u karnevalu je za njega sasvim normalno. Uostalom, rodjen je u okolini Kelna i odrastao u Veselingu. Ovde ide u školu, tu su njegovi prijatelji, tu živi njegova porodica još od 1970.godine. Njegovi deda i baba došli su ovde zbog posla. On je u Veselingu treće generacija.

Ipak, karneval važi kao nešto "nemačko". To što je ovde jedan Tunežanin dečiji princ, prilično je upadljivo. Da li se rado samo o srećnom slučaju integracije? Mahjoubova majka je sigurna. Ova žena rodjena u Tunisu više je vetzana za Nemce nego za Tunižane. Ipak ona i njen suprug su se pomalo pribojavali kada su saznali da će njihov sin biti princ na karnevalu. Lamie Jemili o tome kaže:

"Malo smo razmišljali da li će ovaj dečko, kada se pojavi na bini biti prihvaćen. Kada je pre tri nedelje pročitano njegovo ime to nije ništa značilo. Ali kada se pojavi, onda se vidi da on izgleda drugačije. Boja kože je nešto drugačija, crna kosa, braon oči. Ali kada je bio na bini i kada je rekao prve reči na kelškom nemačkom potpuno slobodno, onda su se ljudi okrenuli i pitali da li je to vaš sin? Pa on je sjajan.."

Joahim kardinal Majsner kaže:

"On je odlično to uradio. I pre svega da tako dobro vlada kelškim idiomima, to je veliki napor. Ja to ne mogu. Kada pokušam da govorim kelški drugi mi se s pravo smeju."

Ipak, kardinal je od dečijeg princa dobio karnevalski orden,. Na ordenu piše: "Mahjoub prvi".

Dečiji princ imaće ove godine mnogo posla kada krene karneval. Krajem februara će kao prvi tuniški dečiji princ u karnevalskoj povorci u Veselingu bacati bombone i cveće na publiku uz tadicionalni poziv:

"Veseling Alaaf!"