1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

U doping kontroli nisu dopuštena sva sredstva

2. avgust 2009.

Kristina Obergfel je bacačica koplja i jedna najuspešnijih nemačkih atletičarki. Međunardona anti-doping agencija NADA je upravo nju stavila pod lupu. Testovi urina su deo njene svakodnevice, intima više ne postoji.

https://p.dw.com/p/J1wU
Testovi urina su deo sportske svakodneviceFoto: AP

„Ne mora baš sve da se pokaže, nije tako da moram baš potpuno da se skinem, ali moram da svučem pantalone i moram da podignem majicu kako bi moglo da se vidi da ništa nije manipulisano. Gospođa koja vrši kontrolu gleda dok ja uriniram. Najčće pustim česmu, onda mi je lakše. Eto tako izgleda kontrola.“

Kontrola čak i na odmoru

Obergfel spada u vrhunske sportistkinje za koje važe pooštrene kontrole. U okviru jednog elektronskog sistema ona mora da prijavi gde će biti svakog dana – i to tri meseca unapred. I svakodnevno mora da odvoji po jedan sat – za nenajavljene doping kontrole. Čak i kada je odmoru.

„To mi zaista mnogo smeta. Kada sam na primer na odmoru na Kubi i ako poželim da odem par dana u divljinu, u brda ili šta ja znam gde – kako to onda funkcioniše? Molim vas lepo, na šta to liči?„

Međunarodna anti-doping agencija za sada ne može da se pohvali nekim naročitim uspehom. Već godinama pokušava da ulovi sportiste koji koriste nedozvoljena sredstva. Novi elektronski sistem prijavljivanja trebalo bi da kontrole učini efektivnijim.

Zaštita privatnih podataka

Pooštrene kontrole podržava i politika. Predsednik sportske komisije Bundestaga Peter Dankert:

NADA Anti Doping Agentur Geschäftsstelle in Bonn
Centrala Anti doping agencije NADA u BonuFoto: AP

„Da nije neophodno, onda ne bismo ni morali da znamo gde se nalaze. Danas je to tako, bez svake sumnje, da vrhunske sportiste moramo kontrolisati ne samo pred takmičenja već i u vreme dok treniraju.“

Međutim grupe koje se zalažu za zaštitu privatnih podataka kritikuju novi sistem prijavljivanja i kažu da nije u skladu sa evropskim zakonima. Zbog toga se od proleća pregovara sa anti-doping agencijom, kako bi se unele neke izmene.

Radi se upravo o tome u kojoj meri sportisti moraju da se javljaju. Postavlja se pitanje da li je sve to po zakonu. A kada su u pitanju neki podaci, postavlja se pitanje da li moraju i koliko dugo da budu memorisani u banci podataka koja je dostupna širom sveta. Takođe postavljamo pitanje ko sve ima pravo da vidi te podatke.“- kaže Peter Šar poverenik za zaštitu privatnih podataka.

Zlupotreba poverenja dovela do krize

Podaci koji se traže od sportista i koji se memorišu su vrlo važni, intimni – reč je zdravlju i kompletnom privatnom životu.

Vrhunski sport je u krizi baš zbog onih koji su zloupotrebili poverenje – Kristina Obergfel to zna. Prihvatila je kontrole i ne buni se glasno. Mada ne može ništa da sačuva samo za sebe, pa ni to da ima novog momka.

Neke stvari su se promenile i nisam htela da to odmah bude po novinama. Pomislila sam, eto agenciji sada moraš kažeš gde ideš, i njima je odmah bilo jasno da idem kod dečka. I to je stvarno bezveze. Ali oni su takođe obavezni da to zadrže za sebe, kao i lekari. Bar to.“

Novi sistem prijavljivanja

Peter Dankart podržava novi sistem prijavljivanja. On bi i više, naime da se politika još više angažuje protiv prevara u sportu. Zahteva veoma strog anti–doping zakon, po ugledu na neke druge evropske zemlje.

„Do toga mi je lično veoma stalo. Prevare u sportu se moraju otkrivati. Tu spada i doping. To će biti naš cilj u sledećoj legislaturi i nadam se da ćemo tada imati i podršku organizovanog sporta.“

I tako, vrhunski sportisti su izloženi strogim kontrolama, ali svađa oko novog sistema prijavljivanja pokazuje da ni u borbi protiv dopinga nisu sva sredstva dozvoljena!

Autor: M. Mojzer/D. Roščić

Odg. Urednica: Ž.Bašić-Savić