1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Sve više beba u Nemačkoj

31. decembar 2010.

U prvih devet meseci ove godine u Nemačkoj je zabeležen veliki porast nataliteta, čak za 3,6 odsto više nego 2009. Ovako velik porast nataliteta nije zabeležen u proteklim decenijama…

https://p.dw.com/p/QlXT
Foto: picture-alliance/ZB

Kada je o bebama reč, 2009. nije bila dobra – u Nemačkoj, koja ima 82 miliona stanovnika, rodilo ih se samo 665.000. To je bilo najmanje od 1946. godine, od kada se vodi evidencija. Ali zato 2010. obećava – u prvih devet meseci rođeno je 510.000 dece što u odnosu na prošlu godinu predstavlja porast od 3,6 odsto. Ako se trend nastavi do kraja godine, biće to najviše beba u nekoj od godina ove decenije.

„Na istoku zemlje rođeno je više beba nego na zapadu. Mislim da je osnovni razlog što je tamo veća društvena briga o deci“, objašnjava predstavnik nemačkog Saveznog statističkog zavoda Manfred Eling

Natalitet opada već godinama, ali je do preokreta možda došlo i zbog toga što je sve više žena koje žele drugo, treće, pa i četvrto dete. Julija Dube je majka dvoje dece, mlađi sin Bastijan star je – jedan dan. „Ne možete da kažete da je u svakoj situaciji dobro doneti dete na svet, ali među našim prijateljima svi žele da imaju jedno ili dvoje dece“, kaže Julija.

Društvo mora da pomogne

Ginekolog Joahim Ros se nada da će se trend iz prvih devet meseci ove godine nastaviti, ali da bi se to dogodilo i društvo mora da se menja i da prihvati da majke ranije pošalju decu u jaslice ili obdaništa. „U Nemačkoj, u poređenju sa Francuskom, to je često i dalje problem – na žene koje se na posao vraćaju posle šest meseci ili godinu dana sumnjičavo se gleda. U Francuskoj je to sasvim normalno“, kaže doktor Ros.

Vlada pokušava da podstakne porodice da imaju decu, ili više dece. Država plaća dečji dodatak, a u prvih 14 meseci roditelj koji umesto da ide na posao, ostane sa detetom kod kuće, dobija takozvani roditeljski dodatak – do 1.800 evra mesečno. Veći je problem pomenuta sumnjičavost prema majkama koje biraju i decu, i karijeru.

Autori: Andrju Boven / Nenad Briski

Odgovorni urednik: Ivan Đerković