1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Srbija daleko od vanrednih izbora

1. jun 2009.

Opozicija u Srbiji još jednom pokušava da se objedini u nameri da izazove nove izbore. Sa druge strane, smatraju analitičari, vlast je prilično samouverena jer je opozicija personalno i ideološki suprotstavljena.

https://p.dw.com/p/I1J1
Glasačke kutije u Srbiji ostaće prazne
Glasačke kutije u Srbiji ostaće prazneFoto: AP

Opozicione stranke ne prestaju da pričaju na temu novih izbora, ali se sve završava na nivou verbalnih pretnji. Nekoliko konkretnih pokušaja objedinjavanja opozicije je propalo, i stiče se utisak da takva sudbina očekuje i najnoviji poziv Vojislava Koštunice. Predsednik DSS pozvao je opoziciju u zajednički front protiv vlasti, ali je i taj poziv dočekala mlaka reakcija ostatka opozicije.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Dojče vele kaže da je takva reakcija očekivana, jer se opozicija nalazi u fazi personalne i ideološke netrpeljivosti. To se pre svega odnosi na podozrenje koje vlada između radikala i naprednjaka, kao i na hladan odnos između Koštunice i Tomislava Nikolića:

„Dakle, neka vrsta objedinjavanja opozicije bi zapravo bila objedinjavanje opozicije kada je reč o ovom desnom spektru političke scene u Srbiji, dok bi LDP kao jedna liberalno-demokratska partija zapravo ostala van tog političkog aranžmana. Dakle, prilično je konfuzna situacija u samoj opoziciji, i to je jedan od razloga zbog koga, barem za sada kada je reč o nekoj stranačkoj borbi, mislim da sadašnja vlast može biti na neki način mirna.“

Lider DSS-a Vojislav Koštunica najverovatnije uzalud poziva na objedinjavanje opozicije
Lider DSS-a Vojislav Koštunica najverovatnije uzalud poziva na objedinjavanje opozicijeFoto: AP

Čekajući pravi udar krize

Opozicija je izvesne nade polagala u želju vladajućih stranaka da na novim izborima učvrste vlast. Međutim, nakon najnovije izjave Borisa Tadića da nema potrebe za izborima očito je da vlast ne želi izbore bez preke potrebe. Dejan Vuk Stanković kaže da to znači kako će izbora biti samo ukoliko se pojave krupni sukobi unutar vlasti, ili zbog unutrašnjeg i spoljnog pritiska:

„Pošto nema naznaka ni jednog ni drugog u ovom trenutku, onda mislim da je ova izjava, barem ako uzimamo u obzir okolnosti koje sada važe, zapravo tačka na spekulacije kada je reč o nekim novim izborima.“

Sadašnje stanje odslikava nemoć opozicije, ali je ipak pitanje koliko će vlasti uspeti da kontrolišu stanje u društvu i državi. To će pre svega zavisiti od dubine socijalno-ekonomske krize, smatra Stanković. Srbija još zapravo nije doživela pravi udar krize, i ne zna šta je sve očekuje, tako da je sada teško proceniti kakve će biti razmere narodnog nezadovoljstva:

„Dakle, objektivno gledano, čini mi se da postoji potencijal za nezadovoljstvo. E sada, da li će to nezadovoljstvo eksplodirati, kako će ono biti artikulisano, kakve će biti njegove političke implikacije, to je jako teško predvidivo. Realno gledano, bilo bi najbolje da do toga ne dođe, ali postoje razlozi u ovom trenutku za zabrinutost da do toga može doći.“

Autor: Ivica Petrović

Odgovorni urednik: Ivan Đerković