1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Sprečeno krvoproliće u školi u Kelnu

19. novembar 2007.

Kada đaci uzmu neku svoju pravdu u svoje ruke, naoružaju se i krenu u ubilački pohod, obično o tome saznajemo tek posle incidenta. Ali sada je u jednoj školi u Kelnu, policija uspela da spreči krvoproliće.

https://p.dw.com/p/CJAl
Oružje kojim je planirano krvoprolićeFoto: AP

Tačno godinu dana posle krvoprolića u Emsdetenu policija je sprečila masovno ubistvo u jednoj školi u Kelnu. Policija je reagovala na osnovu dojave učenika gimnazije Georg Bihner. U potrazi koja je pokrenuta pronađeni su jedan osamnaestogodišnjak, za kojeg se smatra da je bio organizator planiranog napada, i njegov sedamnaestogodišnji saučesnik.

Kada je shvatio da je policija prozrela njihovu nameru, mlađi tinejdžer je sebi oduzeo život bacivši se pod tramvaj. Drugi osumnjičeni je uhapšen i već je priznao planirana ubistva.

Policija je pretresla stanove u kojima su dvojica učenika živeli i pronašla nekoliko vazdušnih pištolja, raketni bacač. Direktor odeljenja za kriminal kelnske policije Norbert Vagner je saopštio:

«Pronašli smo i spisak sa imenima 17 nastavnika i učenika koji je, kako izgleda, trebalo da budu žrtve ovog nedela. Saslušani mladić nam je reao da su želeli da povrede ali i da ubiju ove ljude i da su potom želeli sebi da oduzmu živote.»

Policija je potvrdila i da su učenici gimnazije postali ranije pretnje dvojice drugova iz razreda shvatili ozbiljno tek kada su videli njihovu internet-prezentaciju. To je u saslušanju priznao i jedan od osumnjičenih koji se potom bacio pod tramvaj:

«Ubedio nas je da je slike koje su objavili na svom internet-sajtu trebalo da pokažu da takva masovna ubistva ne bi trebalo činiti. Objasnili smo mu da je to moglo da izazove upravo suprotan efekat. Shvatio je da je pogrešio i najavio da će ukloniti sve fiotografije»,

primetio je inspektor Vagner. On je ukazao i da je vrlo verovatno da je razlog za želju starijeg osumnjičenog da izazove krvoproliće bili mobing u školi i izolovanost iz školskog društva.