1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Smrt nemačkog i evropskog državnika

Aleksander Kudašef
16. jun 2017.

Helmut Kol je bio za ponovno ujedinjenje Nemačke i za ujedinjenje Evrope. Povodom smrti bivšeg nemačkog kancelara koji je najduže bio na čelu ove zemlje, komentar Aleksandra Kudašefa bivšeg glavnog urednika Dojče Velea.

https://p.dw.com/p/2epjV
Audioslideshow Helmut Kohl Michail Gorbatschow
Foto: Vitaly Armand/AFP/Getty Images)

Helmut Kol je bio kancelar nemačkog i evropskog ujedinjenja. 16 godina kancelar Nemačke, četvrt veka na čelu nemačkih hrišćanskih demokrata - samo to svedoči o neverojatnoj izdržljivosti, izuzetnoj snazi, čeličnoj volji za moć, ali i demokratskoj sreći na izborima. Četiri puta je Helmut Kol bio izabran za kancelara, što je impozantni politički životni uspeh.

I kao naizgled večiti predsednik stranke CDU je bio legendaran njegov osećaj za zbivanja u sosptvenim redovima i njegovo nepoverenje prema kritičkim glasovima. Ipak treba reći: kad se 1989. na kongresu stranke CDU u Bremenu borio za političko preživljavanje, pomoglo mu je što se počela da se ruši zavesa u Evropi. A Kol je znao da iskoristi priliku koja se i njemu i Nemačkoj ukazala padom komunističkih diktatura. On je stvarao istoriju. On je iskoristio prozor istorijske prilike. Kol je u tim mesecima postao državnik.

Bez sumnje: Helmut Kol je kancelar nemačkog ujedinjenja. On je bio političar koji je savladao oklevanje, strahove i suzdržanost i od novembra 1989. ciljano težio ujedinjenju Nemačke - što se na kraju i ostvarilo 3. oktobra 1990. On je pokazao da ima politički, čak istroijski instinkt u trenutku kad je došlo vreme. Time je za neke postao Bizmark 20. veka.

Kudascheff Alexander Kommentarbild App
Aleksander Kudašef

Helmut Kol nije bio samo nemački patriota kojem je dopao poklon istorijskih previranja na istoku Evrope. Rekordni kancelar je bio i uvereni Evropljanin. Političar koji je svojih šesnaest godina i na nebrojenim susretima na vrhu Evrope uvek bio spreman da unapredi jedinstvo Evrope. To je bilo i u staroj Evropskoj zajednici, za sve veću zajednicu Evropske unije, kao i za perspektivu ujedinjenja zemalja srednje i istočne Evrope koja se dogodila tek 2004.

Helmut Kol je bio, a to ga potvrđuje i u statusu evropskog državnika, i jedan od osnivača europske zajedničke valute, eura. Zato jer je, razmišljajući u istorijskim perspektivama, shvatio da samo zajednička valuta i napuštanje jake nemačke valute može pomoći da se nadvlada mogući otpor Francuske, Velike Britanije i ostalih zemalja u Evropskoj uniji. To je bila ispravna odluka koja je ujedinjenje Evrope učinila nepovratnim procesom.

Helmut Kol je bio državnik. On je bio političar koji je stajao i za nemačko ponovno ujedinjenje i za ujedinjenje Evrope. Čovek sa izuzetnom upornošću koji je i sprovodio ono što je smatrao ispravnim. Nezavisno od mnogo kritika upravo u Nemačkoj, to ga upravo u inostranstvu čini poštovanim i uglednim političarem izuzetno velikog formata.