1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Povratak „Alfavila“

12. januar 2011.

Osamdesete su ponovo u trendu, a jedan bend iz tog vremena naročito je zaslužan za ono što se i dan danas naziva muzikom 80-tih. Reč je o grupi „Alfavil“ (Alphaville) i hitovima poput „Big in Japan“ ili „Forever young“…

https://p.dw.com/p/QqaG
„Alfavil“ ponovo na sceniFoto: Universal Music Group

Pop zasnovan na melodijama, isključivo odsviranim na sintisajzerima, bio je zaštitni znak nemačkog elektro-pop benda iz Minstera. Do skora su mnogi verovali da je „Alfavil“ prošlost, ali 13 godina od njihovog poslednjeg nastupa, na tržištu se pojavilo njihovo novo studijsko izdanje.

„Izgleda da smo ponovo na radaru mnogih medija“, kaže Marian Gold pevač benda „Alfavil“, koji time ipak želi da podseti kako su ih i mediji, ali i mnogi njihovi fanovi, u poslednjih 20 godina pomalo zaboravili. Suviše eksperimentalno - bio je komentar na njihov poslednji album „Crazy Show“, koji se pojavio samo u online verziji. Pesme se na radiju nisu ni zavrtele.

Alphaville
Zaslužni za ono što se i danas naziva muzikom 80-tih.Foto: picture-alliance/Jazz Archiv

Samo pevač iz originalne postave

„Nije uvek bilo kompatibilno“, komentariše Marian Gold i ističe da je bend poslednjih godina delovao više alternativno, svirajući uživo po klubovima. O povratku više govori album „Catching Rays On Giant“. Pesme je Marian napisao zajedno sa novim kolegama, sa kojima je bio na turneji. Sastav benda se u potpunosti promenio. Jedino je Marian Gold, stari član, inače i osnivač benda „Alfavil“.

„Na tom projektu se može čuti autentičan zvuk sintisajzera, koji prilično podseća na naša prva dva, tri albuma. Bio je to povratak korenima, pop format koji je ponovo počeo da nas interesuje. To je umetnička forma u kojoj priča traje tri, četiri minuta i koja ne može u potpunosti biti ispričana, ali zato dajete mogućnost slušaocima, da je dovrše svojim razmišljanjima.“

„Alfavil“ kreće na turneju

Alphaville Cover Catching Rays on Giant
Novi album u prodaji od novembraFoto: We Love Music

Dobrim delom zvuk zaista podseća na hitove 80-tih. Međutim, produkcijski sve to zvuči daleko modernije. Pa ipak, zvuk starog dobro sintisajzera i dalje je tu. To je glavno oružje i što je najvažnije, ponovo je u trendu. „Nisam siguran da li smo tim zvukom oživeli duh tog vremena, ali duh ’Alfavila’ sigurno jesmo“, kaže Marian.

Pesme sa novog albuma su povod za novu turneju, na koju „Alfavil“ kreće ove godine. Ipak, Marian Gold je svestan činjenice, da će verni fanovi na koncert doći pre svega zbog starih hitova. Njemu to nije nimalo neobično.

„Osećam se privilegovanim što smo na turneji i što možemo još da sviramo, ali i zbog toga što na repertoaru imamo nekoliko velikih, širom sveta poznatih hitova. Samim tim, u mogućnosti smo da odsviramo i nešto novo. I to zapravo prilično dobro funkcioniše.“

Autori: Ralf Kenel / Jakov Leon

Odgovorni urednik: Ivan Đerković