1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Poruka samitu G8

Gerc Hajo7. jun 2007.

Sa konferencije verskih lidera upućena poruka samitu G8

https://p.dw.com/p/BAKq
Sabor Evangelističke crkve održava se u Kelnu
Sabor Evangelističke crkve održava se u KelnuFoto: AP

Značajan početak Sabora evangelističke crkve predstavljala je konferencija verski lidera koja se pre svega bavila temama samita G8 koji se istovremeno održava u Hajligendamu.U pozivu iz Kelna oko 60 predstavnika svih svetskih religija apelovalo je na vodeće političare bogatih industrijskih nacija da konačno ispune sva obećanja data siromašnim zemljama. Domaćin, predsednik saveta evangelističke crkve u Nemačkoj , biskup Volfgang Huber istakao je značaj političkog apela za same crkve.

"Zalažemo se za zaštitu siromašnih , slabih i stranaca. Prvi put jedna grupa vođa različitih religija izjašnjava po toj temi , u diferenciranom obliku- mi smo se okupili u angažovanju za budućnost života," istakao je Huber.

U pozivu iz Kelna do izražaja je došla neka vrsta svetskog etosa o kojem mogu da postignu saglasnost Hrišćani i Jevreji, Muslimani , Budisti i Hinduisti kao i pripadnici domorodačkih vera.

Mi se zalažemo za promenu perspektive na stranu slabih, onih kojima je potrebna naša pomoć - izjavio je Huber.

Generalni sekretar Saveta Hinduista , Indijac Anil Bhanot je izjavio:

"Postoji jedan problem u svetu, a to je da bogate nacije postaju sve bogatije , siromašne sve siromašnije .Dužnost je religija da se postaraju za to da se situacija ne pogorša. U hinduističkoj religiji to je koncept zajedničke karme. U Kelnskoj deklaraciji mi za to preuzimamo odgovornost, rekao je Bhanot.

Učesnici konferencije jednoglasno su pozvali političare na samitu G8 da postignu saglasnot o obavezujućim ciljevima za suzbijanje promene klime ii da se efikasnije bore protiv skandaloznog siromaštva u svetu.

Biskup Huber je pozvao: "Na mir i bezbednost za sve zemlje - na jasan stav protiv izvoza oružja. Ukazujemo na opasnost od nove trke u naoružanju, rekao je Huber.

A pravoslavni mitropolit Ćiril iz Smolenska je izjavio:

"Mislim da je lako da okončamo te negatiovne perspektive,da izbegnemo probleme sa nuklearnim raketnim sistemom. Zaustavite američke planove i ne učestvujte u organizovanju takve strategije ., pozvao je mitropolit Ćiril.