1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ostavka Sejdiua odlaže pregovore?

28. septembar 2010.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu podneo je ostavku na tu dužnost, nakon što je Ustavni sud objavio odluku da je prekršio zakon vršeći i dužnost predsednika DSK. Njegov potez je na Kosovu pozdravljen.

https://p.dw.com/p/POCP
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu podneo ostavkuFoto: AP

Predsednik Sejdiu je podnoseći ostavku na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da poštuje odluku Ustavnog suda Kosova, iako nije smatrao da krši zakon pošto je svoju funkciju predsednika partije zamrzao.

„Od 10. februara 2006. kao predsednik Republike Kosovo, i svih njenih građana, vršio sam tu funkciju odgovorno i sa punim požrtvovanjem, sa čistom savešću i uvek vodeći se interesima građana i naše drage zemlje,“ rekao je Sejdiu.

Neće biti institucionalnog vakuma

Kosovo Verfassung
Predsednik Skupštine Jakup Krasnići (levo) vršiće dužnost predsednika KosovaFoto: AP

Odmah nakon Sejdiuove ostavke predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, koji po Ustavu preuzima vršenje dužnosti predsednika države, izjavio je da neće biti institucionalnog vakuma.

„Garantujem građanima Kosova, političkim partijama, institucijama i civilnom društvu da neće biti institucionalnog vakuma i da će sve što se uradi biti u skladu sa Ustavom Kosova i u interesu zemlje i građana”, rekao je Krasnići. On je takođe garantovao da će izbor novog predsednika biti obavljen prema uobičajenoj ustavnoj proceduri.

To je potvrdio i predsednik Vlade Kosova Hašim Tači koji je pozitivno ocenio ostavku Fatmira Sejdiu. „Ustav Republike Kosova je izvor demokratije u zemlji i njegovo poštovanje je obaveza svih”, navodi se u kratkom pisanom saopštenju iz kabineta premijera.

I Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt pozdravio je ostavku Fatmira Sejdiua. Fejt je istakao da najveći prioritet mora imati funkcionisanje institucija i Ustava Kosova i pozvao političke lidere da iskažu svoje sposobnosti i obezbede glatku tranziciju Predsedništva.

U nastavku:

Prolongirati dijalog sa Beogradom?

Kosovos Präsident Sejdiu tritt zurück
Fatmir Sejdiu: Ostavka posle odluke Ustavnog sudaFoto: picture alliance/dpa

Politički analitičar Iljir Deda za Dojče vele ocenjuje da je odluka Fatmira Sejdiua da podnese ostavku na mesto predsednika Kosova hrabra i da je treba pozdraviti.

„Ta odluka pokazuje da na Kosovu postoje ličnosti koje u potpunosti podržavaju Ustav i zakone. To sigurno nije bila laka odluka, međutim, odluka Ustavnog suda je obavezujuća i predsednik je u stvari samo ispoštovao ustavne procedure koje su i nalagale da dođe do ovog akta”, kaže Deda. On ocenjuje i da je ostavka Sejdiu poruka da i svi članovi Vlade moraju poštovati zakon.

„Mi imamo ministre u Vladi Kosova koji su osumnjičeni za korupciju i koji još uvek drže svoje pozicije. Politička dinamika će se na Kosovu posle ove odluke promeniti i ja se nadam da će Demokratski savez Kosova (DSK) preduzeti sve korake koji će voditi ka demokratizaciji Kosova. Što se najavljenog dijaloga sa Beogradom tiče, ja mislim da je ionako oktobar preuranjen mesec da se sedne za sto i Kosovo ne mora biti deo tog procesa sa praznim mestom predsednika Kosova”, rekao je Iljir Deda.

Deda ocenjuje da bi bilo najbolje da se Demokratski savez Kosova povuče iz izvršne vlasti i da se ili ide na prevremene parlametarne izbore ili da se konsenzusom izabere jedna ličnost za predsednika Kosova na određeni kraći period.

Autorka: Zulfija Jakupi

Odgovorni urednik: Ivan Đerković