1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nezavnost samo na osnovu rezolucije

21. jun 2007.

Rupreht Polenc poslanik Hrišćansko demokratske unije u Bundestagu, povodom nove rezloucije o Kosovu za Dojče vele kaže:

https://p.dw.com/p/BAJo
Rupreht Polenz
Rupreht PolenzFoto: DW-TV

«Srbija odbija da prizna nezavisnost Kosova – to je jedna pozicija – ali druga njena pozicija je želja da 2008 postane kandiadt za ulazak u EU i potom što pre otpočne pregovore.Poruka Srbiji je s tim u vezi jasna – bez rešenja stausa Kosova to nije moguće.Srbija mora da odluči:Daleka prošlost ili budućnost.Ulazak u EU , pogled uperen prema budućnosti trebalo bi da bude glavni proirtet za Beograd. Niko od Srbije ne očekuje da s velikom oduševljnjem prizna nezavnisnot Kosova– ali postoje načini i putevi da Srbija jednostavno pristane na nešto je nemoguće izbeći.

Jasno treba reći EU nije nikada rekla da će Kosovo u svakom slučaju biti nezavisno. EU je rekla da pozdravlja Ahtisarijeve predloge koji kao temelj rezolucije SB UN mogu Kosovu da donesu nezvisnost. Ali, ako takve rezloucije ne bude bilo – potpuno je jasno da EU neće moći da ide tim putem. Znate na šta mislim – ako se nezavisnost Kosova proglasi jednostrano.Ima sigurno zemalja koje bi takvo Kosovo priznale, ali sigruno ne EU.To treba da zna i Priština – pogotovu što je Kosovo posle dobijanja nezavisnosti upućeno na EU i njenu pomoć.

Medjutim stvari izgledaju nešto drugačije .Rusija tu vidi svoje interese... Amerika je odavano anagžovana na Balkanu ...Ali bilo ko , ko želi da se udalji od Ahtisarijevih predloga, preuzma veliku odgovornsot na sebe. Jer ,s jedne strane mi sebi ne možemo da dozvolimo dalje odugovlačenje , a s druge strane trka u tome ko će pre da prizna nezavismno Kosovo mogla bi da ima nesagledive posledice ne samo za Balkan nego i druge regione u svetu. NI za to - niko ne može da preuzme odgovornost. Zato moramo uporno i strpljivo da radimo na tome da se dodje do rezolucije SB UN koja će omogućiti dalje korake na licu mesta – na Kosovu.»