1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Nemačke sanitetlije se bune

Štefan Nobel5. mart 2008.

Bundesver se svestrano angažuje u Avganistanu. Od juna ove godine Nemačka bi trebalo da na severu Avganistana stacionira i snage za brzo dejstvo. To je neodgovorno - kažu lekari Bundesvera.

https://p.dw.com/p/DIsR
Jednice za brze akcijeFoto: picture-alliance/ dpa

Sve više akcija u inostranstvu - sve manje vremena za zbrinjavanje i obuku u zemlji. Volfgang Petersen se već dugo žali da je sanitetska služba značajno pogodjena zbog procesa prestruktuiranja trupa. Predsedavajući "Foruma sanitetskih oficira" smatra da su lekari Bundesvera na kraju svojih mogućnosti. Petersen takodje misli da je neodgovorno da Nemačka ovog leta pošalje i trupe za brza dejstva u Avganistan.

"Strahujem da, ako bi došlo do borbenih dejstava, može biti veoma veliki broj povredjenih, kao i teško povredjenih. Treba razmisliti i isplanirati opseg rada, kako se ne bismo našli u situaciji da povredjenima ne možemo da pružimo stručnu pomoć."

Osoblje nije dovoljno stručno

Nemački vojnici koji se nalaze u inostranstvu, ne mogu ni u kom slučaju da budu tako zbrinuti kao u zemlji. Petersenu treba verovati, jer se ovaj vojni lekar pre nekoliko dana vratio iz Avganistana. Radio je kao hirurg na hitnim slučajevima. Petersen izričito hvali opremljenost Bundesverovih bolnica u Avganistanu, ali ima pritužbi na to što u njima radi osoblje koje nema dovoljno iskustva kod teških operacija.

Osim toga, njegova kritika je usmerena na helikoptere Bundesvera zbog toga što su isuviše stari i neprilagodjeni teškim uslovima na terenu. "Prilike su takve da zbog lošeg vremena pojedinih dana ne može da sleti ni jedan avion, jer vidljivost nije dobra." To u ekstremnom slučaju može da ugrozi živote teško povredjenih.

Potrebni su moderni helikopteri

Druge vojne snage, na primer Američke, imaju bolju avionsku opremu i mogu da stupe u akciju i kada je vidljivost loša. To je potvrdilo i Udruženje nemačke vojske. Potpredsednik udruženja Ulrih Kirš smatra da postoji potreba za poboljšanjem, pre svega kod CH-53 helikoptera. "CH-53 je ostatak stare garde. Zbog toga mora biti kompletno obnovljen."

Dok na scenu ne stupi poboljšana verzija helikoptera CH-53, proteći će još koja godina. To bi moglo biti isuviše kasno za moguće povredjene u akcijama trupa za brzo delovanje od ovog leta.