1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Merkel: EU više ne može po starom

5. maj 2010.

U Bundestagu se danas, 5.5. žustro polemisalo o paketu pomoći Grčkoj, kojeg bi osim vlade i parlament morao da odobri. Dok je nemačka kancelarka govorila o budućnosti EU, opozicija je Merkelovu oštro kritikovala.

https://p.dw.com/p/NF3g
Angela Merkel
Angela MerkelFoto: picture alliance/dpa

U saopštenju nemačke vlade povodom grčke krize nema nikakvih dilema. I Angela Merkel je nastojala da dočara svu dramatiku aktuelnog trenutka: „Ovde se radi, ni manje ni više, nego o budućnosti Evrope pa samim tim i o budućnosti Nemačke u Evropi“, rekla je kancelarka.

Masan devizni paket pomoći Grčkoj, o kojem Bundestag treba da odluči, bio bi prvi takve vrste u Evropi. Kako je Merkelova slikovito rekla, „pred Evropom su dva puta“:

„Evropa mora da odluči da li će nastaviti starim putem. Na tom starom putu su problemi retko shvatani ozbiljno. Evropa se prečesto nadala da će se sve rešiti samo od sebe. Ali nije isto nadati se dobrom i zaista uraditi nešto dobro.“

Na kritiku, kritikom...

Merkelova nije propustila da pomene ni činjenicu da je upravo Grčka primljena u evrozonu za vreme vlade u kojoj su bili socijaldemokrate i zeleni – koji su sada u opoziciji. Kancelarka je najavila pomoć Grčkoj, ali je dodala da će Atina biti pod ogromnom lupom. „Primat politike nad finansijama mora ponovo da se uspostavi. Radićemo u tom pravcu i nećemo se smiriti dok ne uspemo“, zaključila je Merkelova uz aplauze poslanika vladajuće koalicije.

Reč je jedva dočekao socijaldemokrata Frank Valter Štajnmajer koji je kritikovao vladu zbog taktiziranja u slučaju Grčke. Evropska unija stoji pred najvećim problemom od osnivanja, kaže Štajmajer i pita se da li su toga svesni u Vladi Nemačke: „Ne optužujemo Vas zato što delate, gospođo Merkel. Upravo suprotno. Optužujemo Vas što delate tek sada kada je pričinjena ogromna šteta.“

Podrška paketu pomoći neizbežna

Ipak, na pomolu je dogovor vladajućih i opozicionih stranaka o budućem regulisanju finansija i dodatnim merama za stabilnost evra. Štajnmajer je još jednom potvrdio spremnost na dogovor, ali je njegov kolega iz Levice, Gregor Gizi napao vladu još oštrije. „Sada hoćete da pošaljete milijarde Grčkoj, ali zaboravljate da pomenete koliko će od tih para završiti u rukama špekulanata. To je zapravo problem koji treba da rešavamo“, ukazao je Gizi.

Za razliku od njega, šef poslaničkog kluba zelenih Jirgen Tritin je otvoreno rekao da će njegova stranka podržati plan pomoći Grčkoj. Tritinova kritika je drugačije formulisana. On veruje da je vlada oklevala da pošalje pare poreskih obveznika Grčkoj jer su u nedelju lokalni izbori u Severnoj Rajni Vestfaliji. „Pokušali ste da odložite krizu iz straha od izbora, iz straha od nedelje. To je mnogo koštalo Nemačku i ostatak Evrope“, rekao je Gizi.

Autori: P. Štucle, N. Rujević

Odg. urednik: N. Jakovljević