1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Maduro kaže da je pobedio narod

21. maj 2018.

Nikolas Maduro osvojio je novi šestogodišnji predsednički mandat na izborima održanim u nedelju u Venecueli, ali njegov glavni protivnik ne priznaje poraz. EU, SAD i više zemalja Latinske Amerike neće priznati rezultate.

https://p.dw.com/p/2y3Tv
Venezuela Wahlen - Nicolas Maduro
Foto: picture-alliance/AP Photo/A. Cubillos

Izborna komisija Venecuele saopštila je da je Nikolas Maduro osvojio 5,8 miliona glasova, dok je njegovom glavnom protivkandidatu Enriju Falkonu, bivšem guverneru, pripalo 1,8 miliona glasova.

Jedini Madurov rival, Enri Falkon, rekao je da ne priznaje rezultate izbora, tvrdeći da je izborni proces bio praćen mnogobrojnim neregularnostima.

Venezuela Wahlen - Henri Falcon
Enri FalkonFoto: Reuters/M. Bello

„Za nas nije bilo izbora", rekao je on. Falkon je optužio vladu da je vršila pritisak na glasače i kupovala glasove. Istovremeno, Falkon je pozvao na ponovne izbore u ovoj latinoameričkoj zemlji, jer samo tako bi se mogao naći odgovor za Venecuelance koji pate od gladi i bolesti.

Izborna komisija je takođe saopštila da je Maduro osvojio skoro 68 odsto glasova i da je izlaznost bila 46,1 odsto. To je mnogo manje u poređenju sa izlaznošću od 80 odsto, koliko je registrovano na prethodnim predsedničkim izborima 2013. godine.

Venezuela Wahlen
Građani Venecuele čekaju da glasaju, 20.05.2018.Foto: Getty Images/AFP/F. Parra

Opozicija, međutim, koja je pozvala na bojkot izbora, tvrdi da je na birališta izašlo svega oko 30 odsto glasača. Uoči izbora, koje su nazvali „farsom", male grupe disidenata iz Venecuele organizovale su proteste širom sveta. Demonstracije su održane u Majamiju, Bogoti, Limi i Parizu.

„Ovo je pobeda naroda", rekao je Maduro u svom jednosatnom govoru pristalicama na slavlju posle izbora. Mir i demokratija su trijumfovali na ovom istorijskom danu za Otadžbinu, napisao je na Tviteru. Narod bi trebalo da zajedno proslavi ovoj novi početak koji vodi državu ka prosperitetu.

Izborna pobeda Madura (55), bivšeg vozača autobusa, koji je zamenio Uga Čavesa nakon njegove smrti 2013. godine, mogla bi da donese socijalističkoj vladi Venecuele nove zapadne sankcije, dok se ta zemlja hvata u koštac sa pogubnom ekonomskom krizom. MMF predviđa da će privreda te zemlje do kraja godine pasti za još 15 odsto.

EU, SAD i više zemalja Latinske Amerike već je najavilo da neće priznati rezultate izbora.

dr,rtr,dpa

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android