1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kontrola igračaka

26. septembar 2007.

EU namerava da proširi testiranje igračaka. Posle najnovijih skandala oko dečijih igračaka i vraćanja prodatih Metelovih proizvoda, Evropska komisija razmišlja o uvodjenju oštrih odredbi vezanih za bezbednost igračaka.

https://p.dw.com/p/BjsW
Robert Ekert, direktor "Metela", najpoznatije kompanije za proizvodnju barbikaFoto: AP

Evropski komesar za industriju Ginter Ferhojgen u Evropskom parlamentu je najavio nacrt novih odredbi najkasnije do kraja ove godine. Direktive bi se odnosile na potencijalno opasne igračke koje na primer sadrže čipove.Takve igračke morale bi da se šalju na obavezne testove kod nezaviznih ustanova.

Obavezan sertifikat na igračkama

Trenutno je testiranje igracaka obavezno samo ako postoji opasnost po korisnika. Ovakvi testovi bi se sada mogli da se prošire na sve one vrste igračaka od kojih preti potencijalna opasnost zbog mogućeg pristustva štetnih supstanci, najavio je Ferhojgen, a kao primer naveo je kompjuterske čipove.

Za sigurnost proizvoda odgovorni proizvodjači

Ferhojgen je ukazao da su za sigurnost proizvoda ogovorni proizvodjači i zemlje članice Europske Unije. „Veliki pritisak zbog konkurencije ili cena ne proizvodjače ne oslobadja obaveze da kontrolišu svaki pojedini deo svog proizvoda ili dobavljača“. Osim toga, za kontrolu tržišta nadležne su same zemlje članice, dodao je Ferhojgen.

Dopuna popisa o zabranjenim supstancama

Evropska komisija najkasnije do kraja godine objaviće inovirane odredbe o bezbednosti proizvoda iz 1988. godine. Izmedju ostalog, Ferhojgen navodi, u novim propisima biće zabranjena upotreba čitavog niza hemijskih materija koje pre skoro 20 godina nisu našle mesto u odredbama. Evropski parlament zatražio je da se uvede evropski znak kvaliteta za proizvode koji dolaze iz evropskih država i iz trećih zemalja.