1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Ko plaća večere zvaničnika i političara?

26. avgust 2009.

Kada napunite 60 godina, to se mora proslaviti. Ovo važi i za šefa Nemačke banke Josefa Ekermana. Njemu je kancelarka Merkel upriličila zabavu, ali na tuđ račun, tvrdi opozicija. O tome će se i službeno raspravljati.

https://p.dw.com/p/JIS6
Merkelova i Ekerman
Merkelova i EkermanFoto: picture-alliance/dpa

U sredu (26.09) će se na sednici Odbora za budžet raspravljati o slučaju "privatne večere na račun poreskih obveznika". Pomenuto rođendansko slavlje se dogodilo pre više od godinu dana. Prema informacijama nemačkog javnog RTV servisa, ARD-a, 30-ak zvanica našlo se na toj večeri u Berlinu. Samo za unajmljeno osoblje je plaćeno 2.100 evra. Uz to dolaze i troškovi same večere, koja zasigurno prevazilazi skromni nivo prosečnog poreskog obveznika, ali je plaćena njihovim novcem, tvrdi opozicija.

Kritike na račun te večere, međutim, stižu tek sada, u vreme predizborne kampanje. Jozef Ekerman jeste veoma važan bankar u Nemačkoj. Ali, da li je zaslužio rođendansku zabavu u kancelarkinom kabinetu? To se trenutno pita cela Nemačka.

Možda je bilo bolje proslavu organizovati o svom trošku
Možda je bilo bolje proslavu organizovati o svom troškuFoto: Droemer Knaur

Ekerman pokrenuo diskusiju

Celu diskusiju je pokrenuo sam Ekerman. U emisiji na drugom programu nemačke televizije, ZDF nedavno je emitovan portret Angele Merkel, gde se Ekerman u svojoj izvjavi osvrće na spornu večeru. Opozicija je tu izjavu odmah iskoristila za raspravu u javnosti.

Reagovali su i predstavnici građana. Karl Heinc Deke, predsednik Saveza poreskih obveznika kaže: "Ako se u kancelarkin kabinet pozivate na večeru privatno, onda to nije u redu. To se ne može plaćati novcem poreskih obveznika."

Nije proslava već poslovna večera

Kancelarkin kabinet odbacuje optužbe. Pismeno je medijima prosleđeno: "Dr. Jozef Ekerman nije slavio svoj 60. rođendan u prostorijama kabineta Angele Merkel. Šta više, njegov 60. rođendan je savezna kancelarka uzela kao povod da u reprezentativnim prostorijama kabineta priredi večeru za predstavnike iz privrede i društva."

Bilo da je ta fešta ipak bila samo poslovna večera ili rođendanska zabava, činjenica je da je poslužila kao povod da se u javnosti opere prljavo rublje nemačkih demohrišćana. Gezine Leč iz Levice je ozbiljno odreagovala.

"Zatražila sam da se na sednici Odbora za budžet održi rasprava i da se razjasni do kojih troškova je došlo. Naravno, tražiću i da gospođa Merkel troškove privatne zabave plati iz privatnog džepa."

Večera sa Jozefom Ekermanon bi, znači, mogla za sobom mogla potegnuti pitanje političke odgovornosti, pa i posledica. Jer politička igra u Nemačkoj se trenutno vrti oko toga ko će u Berlinu sesti u kancelarsku fotelju - Angela Merkel ili Frank-Valter Štajnmajer.

autori: K. Varmruth, G. Šober, M. Martinović

odg. urednik: N. Jakovljević