1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kina koristi Srbiju u sukobu sa EU

Tomas Braj (dpa)13. jul 2016.

Brisel strahuje da će Evropu preplaviti jevtin kineski čelik – i tako ugroziti evropske proizvođače. Sada je Smederevska železara trn u oku Evropske unije jer su je preuzeli Kinezi.

https://p.dw.com/p/1JO2w
China Stahlwerk in Beijing
Foto: picture alliance/landov/F. Jiwen

Evropsko udruženje železara Eurofer diglo je uzbunu zbog Smederevske železare. Udruženje smatra da Kina koristi njene pogone kako bi jevtino prodavala gvožđe u Evropi. „Velikim subvencijama kineske države, finansira se srpska železara“, rekao je generalni direktor Eurofera o kineskoj investiciji zaključenoj pre dve nedelje.

„Kina bi preko Smedereva mogla da uvede u Evropu svoj čelik“, rekao je Egert i tako izrazio brige evropskih proizvođača. On je dodao da se, dok u Evropi mnoge železare sa najmodernijom opremom imaju teškoće, „Smederevo nalazi na začelju“. „Kako takav pogon može da bude ekonomski profitabilan?“ rekao je ovaj lobista. Prema njegovim rečima, postoje „sumnje u to da je finansijska pomoć Srbije Smederevu u skladu sa pravilima EU“.

Razmirice srpske i kineske strane

Spor oko čelika je i jedna od glavnih tema samita EU i Kine koji je u utorak (12.7.) počeo u Pekingu. Eurofer tvrdi da kineska državna preduzeća ugrožavaju evropske proizvođače čelika, te da Kina želi da u Evropi proda 400 miliona tona čelika ispod nabavne cene, te da čitavo evropsko tržište čelika čini 155 miliona tona. Dok su kineske firme koje dobijaju subvencije svoje države pre 15 godina činile samo 15 odsto svetske proizvodnje čelika, danas one čine već 50 odsto.

Samo dve nedelje nakon iznenađujuće kupovine srpske železare, kineska državna firma HBIS se posvađala sa vladom u Beogradu. „Kinezi su ljuti: neće da plate naše kazne“, naslov je koji je objavio list Blic. Evropska komisija je pokrenula istragu protiv Srbije zbog optužbi za damping-cene čelika. To što se Komisija ograničila na period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016, za Srbiju je „srećna okolnost“, napisao je vladin list Politika u Beogradu.

Kina će reagovati, ali - kako?

U to vreme je slovački preduzimač Peter Kamaras sa svojom ekipom upravljao železarom u Smederevu. Sada je i dokumentovano da je ta železara 2013. i 2014. prodavala čelik po damping-cenama. Kamaras je prošle godine napravio gubitak od 150 miliona evra. Srpski mediji su ga optužili za mutno poslovanje, što je on odbacio.

Kineski premijer Li Kećijang je najavio da će reagovati na kritike iz EU. „Kineska volja da se reši problem viška kapaciteta je odlučna, a naše mere su efikasne“, rekao je on u Pekingu, i dodao: „Nadamo se da evropska strana gleda na tu temu bez predrasuda“. Li je obećao i da će sprovesti tržišne reforme, koje bi trebalo da donesu olakšice za strane firme. „Želimo da trgovina između Kine i Evrope raste na stabilnim temeljima“, rekao je premijer. Mnoga evropska preduzeća se žale da za njih u Kini važe ograničenja koja slabe njihovu konkurentnost u trci sa kineskim firmama.