1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kasno obeštećenje

5. jun 2009.

Penzijsko osiguranje „Rajnland“ zaduženo za žrtve Holokausta do sada je odbijalo 90 odsto molbi za penziju dobrovoljnih radnika iz jevrejskih geta. Savezni sud za socijalna pitanja im je ove nedelje dao za pravo.

https://p.dw.com/p/I3ou
Jevrejski geto u VaršaviFoto: dpa

Jozef Haber oseća veliko olakšanje: „Ja sam veoma, veoma zadovoljan. Nisam mislio da će tome doći kraj.“ U vreme Drugog svetskog rata, radio je kao auto-električar za poštu Vermahta u getu u Krakovu. Prijatelji su ga savetovali da prihvati taj posao i to ga je spasilo od deportacije u koncentracioni logor.

Za taj posao trebalo bi da dobije i penziju - tako je odlučio Bundestag još 2002. godine. Ali njegov zahtev je odbijen. Razlog: Jozef ne poseduje ni jedan pisani dokument kojim bi dokazao da je dobijao platu. On u getu i nije primao platu – radio je za hranu.

Konačno je pobedila pravda

Podneo je žalbu na rešenje. Ovog utorka (2.6.) sud je presudio u njegovu korist, a već u sredu (3.6.) donete su još dve iste takve odluke. Time je okončana dugogodišnja borba protiv birokratije bivših radnika iz geta za dobijanje penzija.

Pravna prepreka bilo je između ostalog to, kako razgraničiti rad u getu od prinudnog rada za koji je već postojala naknada. Za to su korišćena dva kriterijuma: rad je morao biti dobrovoljan i obavljao se u zamenu za novac, odnosno platu. Sudije su sada odlučile da te kriterijume posmatraju prilično široko. Prema zakonu, i bonovi za hranu izjednačeni su sa platom.

Principijelna odluka važi i za stare zahteve

Jozef Haber dobiće svoju penziju – oko 150 evra mesečno. To je principijelna odluka koja će imati posledice, jer do sada je manje od 10 procenata zahteva za penziju radnika iz geta bilo odobreno. Posle ovakvog, novog tumačenja zakona, na red stižu brojni, ranije podneti zahtevi, kaže Anegret Kruze iz penzionog fonda Severne Rajne-Vestfalije.

„Veoma je važno ne samo to što će podnosioci zahteva dobiti penzije, nego i to što će pravda biti zadovoljena. To je ono zbog čega bi pre svega trebalo da budemo zadovoljni.“

Očekuje se da će pravo na „penziju iz geta“ moći da ostvari oko 70.000 ljudi. To će nemačke penzione fondove koštati dobrih milijardu evra.

Autor: Nadine Vojcik / Ivan Đerković

Odgovorni urednik: Dijana Roščić