1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Kako pravedno podeliti vodu?

Ulrih Pik23. mart 2009.

Apelom za boljim snabdevanjem sveta vodom za piće u Istanbulu je završen Svetski forum o vodi. U završnu rezoluciju nije ugrađen i zahtev više zemalja da se pristup pitkoj vodi uvrsti u ljudska prava.

https://p.dw.com/p/HHc7
Pristup pitkoj vodi nemaju svi.Foto: dpa - Bildfunk

Domaćin skupa, turski ministar ekologije Vejsel Eroglu ocenio je da je zaključna deklaracija od 22 tačke značajan dokument za rad u budućnosti, ali zaštitnici životne sredine ne dele njegov optimistični stav. Oni govore o sastanku punom praznih i neobavezujućih izjava.

Apel nikoga ne obavezuje

Apel koji su potpisali predstavnici iz više od 100 zemalja na mamutskim skupu na Bosforu samo je savetodavnog karaktera i ne obavezuje nikoga. Odista, u zaključnom dokumentu se samo poziva da se ulože pojačani napori kako bi se preduzele zajedničke mere u borbi protiv poplava i suša i pravednije podelila dragocena voda. Ali, nejednaka podela ovog retkog prirodnog bogatstva već sada je eklatantna - kaže Beate Verner iz Agencije Evropske Unije za zaštitu čovekove sredine, iz Kopenhagena:

Potrošnja vode u Evropi , na primer u Nemačkoj, iznosi 100 do 150 litara, ponekad i više od 150 litara dnevno. Pri tome se u Ujedinjenim nacijama raspravlja o tome da bi svaki građanin zemlje trebalo da ima osnovno pravo da raspolaže sa 50 litara vode na dan“.

Propao zahtev za osnovnim pravom na vodu

Ali, osnovnog prava na vodu neće biti ni posle ove konferencije. Na razočaranje velikog broja učesnika u završnoj deklaraciji govori se samo o osnovnoj potrebi ljudi. Zahtev za osnovnim pravom na vodu već je jednom propao na skupu u Meksiku pre tri godine. I Uši Ajd iz Saveza 90/Zeleni koja je bila jedina poslanica Bundestaga u Istanbulu veoma se angažovala kada je reč o ovom zahtevu. Ona je istakla:

To ljudsko pravo jasno je povezano sa pravom na slobodu organizovanja i slobodu mišljenja. Zato što prava na vodu ne može ni biti bez participacije ljudi. Naravno da je to sve teško ostvariti na ovom forumu… ako ljude koji izražavaju mišljenje suprotno vladinom, hapsi policija.To ne ide …“

Više demonstranata je proterano iz zemlje zato što su prilikom zvaničnog otvaranja foruma nosili transparente sa parolama protiv privatizacije vode, što eventualno, namerava da sprovede turska vlada.