1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Politika

Kako do stalnog boravka u Nemačkoj?

Novim zakonom o doseljavanju, koji je donesen 1. januara 2005. godine, promenjen je postojeći zakon o boravku stranaca u Nemačkoj. Sada postoje dve dozvole boravka.

default

Inostrani studenti u Nemačkoj imaju ograničenu dozvolu boravka

Prva vrsta dozvole jeste tzv. „aufenthaltserlaubnis“, dakle dozvola boravka koja je vremenski ograničena. Ovu vrstu dozvole dobijaju mahom oni koji su u Nemačkoj radi usavršavanja ili školovanja. Međutim, ona se dodeljuje i iz humanitarnih ili političkih razloga.

Stranci koji su uživali status azilanata i kojima je zakonski taj status potvrđen, dobijaju stalnu boravišnu vizu, takozvani “niederlassungserlaubnis”. Uslov je, međutim, da su prethodno imali ograničeni boravak od najmanje tri godine.

Slična pravila važe i za bračne partnere nemačkih državljana koji žele da žive u Nemačkoj. S druge strane, bračni partneri stranih državljana koji žive u Nemačkoj moraju da ispune dodatne uslove. Jedan od njih jeste da jedan od partnera već ima neograničeni boravak.

Deutschland Ausländer und Deutsche in Berlin Kreuzberg

Stranci posle pet godina mogu dobiti i stalni boravak

Pod posebnim uslovima, privremeni boravak može se preinačiti u stalni. I to onda kada je osoba u Nemačkoj već pet godina, samostalno zarađuje za život i govori nemački jezik.

Stalni boravak je vremenski neograničen i omogućava stranom državljaninu da dobije radnu dozvolu. Strancu je time omogućeno da učestvuje na tržištu rada uz, doduše, mala ograničenja. Strani državljani ne mogu biti činovnici, a i u velikom broju slučajeva ni lekari. Važni uslovi za dobijanje boravišne vize jesu: osigurana egzistencija, nepostojanje razloga za izručenje u zemlju porekla i da boravak ne ugrožava interese Nemačke.

Posebna pravila

Za građane zemalja članica EU važe posebna pravila. Oni imaju pravo da žive u Nemačkoj, u njoj studiraju i rade. Njima se dodeljuje specijalna dozvola boravka koja u početku najčešće važi pet godina. Nakon pet godina oni mogu da podnesu zahtev za dobijanje stalne boravišne vize.

Posebna vrsta vize izdaje se osobama koje nemaju nameru da se u Nemačkoj zadržavaju duže. Najčešće su to tranzitne vize ili vize radi posete koje se izdaju na period od godinu dana, s tim da vlasnik vize u Nemačkoj može da boravi do šest meseci.

Autor: S. Sand / Z. Dragićević

Odg. urednica: I. Ivanović

  • Datum 23.09.2009
  • Podelite sa Pošaljite Fejsbuk gugl+
  • Štampaj Odštampaj stranicu
  • Trajni link http://p.dw.com/p/Jmws
  • Datum 23.09.2009
  • Podelite sa Pošaljite Fejsbuk gugl+
  • Štampaj Odštampaj stranicu
  • Trajni link http://p.dw.com/p/Jmws