1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Grcima Nemačka "priskače" u pomoć!

6. mart 2010.

Iz temelja uzdrmanoj Grčkoj preko je potrebna podrška Nemačke, kako bi lakše došla do kredita. Berlin je podršku uslovio obavezivanjem grčke vlade u smanjivanju ogromnog deficita i „sređivanju“ državnih finansija.

https://p.dw.com/p/MLHH
EU se "ne odriče" članice Grčke
EU se "ne odriče" članice Grčke

Rigorozan plan štednje koji je ove nedelje usvojila Papandreuova vlada pokazuje da je ovog puta Atina zaista obavila prvi domaći zadatak. To što su Evropska unija i Nemačka nedeljama objašnjavale šta mora da se uradi moglo je da izazove nezadovoljstvo u zemlji, ali to bi moglo otvoriti i put u bolju budućnost. Evropska unija ne može više da toleriše da svaka grčka vlada nonšalantno prelazi preko finansijskih problema zemlje, jer to ugrožava i stabilnost evrozone.

Međutim, ako se Unija bavi samo Grčkom kao grešnicom, to ne rešava strukturne probleme. Celo južno krilo, dakle Portugalija, Španija i Italija - ima probleme sa niskom produktivnošću i zato ne može da izdrži dugoročno jak evro. Osim toga, evrozona ne može da funkcioniše kako bi trebalo, bez odgovarajuće političke unije i zajedničke finansijske politike. I na kraju je zastrašujući primer Grčke pokazao da evrozona nema mehanizme za otklanjanje manjih i većih problema.

Ko kome šta duguje?

Inače, na planu javne komunikacije deo nemačke štampe pisao je o Grčkoj kao zemlji-dembeliji i do detalja opisivao nacionalnu dekadenciju. S druge strane, grčki političari su se setili da Nemci nikada nisu vratili prinudni zajam koji su Grcima nametnule nacističke okupacione vlasti.

Dolazi li vreme vrućih glava? Osećanje za meru nije baš nemačka osobina, kao što disciplina i uredno plaćanje nisu grčke. Možda ne bi bilo loše – ni za međusobne odnose, ni za opštu evropsku stvar - da i jedni i drugi pokušaju da nadoknade to što im nedostaje.

autori: S. Moskovu, N. Briski

odg. urednik: N. Jakovljević