1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Grčka se oporavlja već za dve godine?

10. april 2012.

Grčka će se privredno oporaviti već za dve godine, prognozira Jerg Asmusen, Nemac iz Direktorijuma Evropske centralne banke. Uslov je, kaže Asmusen, da se zadrže stroge mere štednje.

https://p.dw.com/p/14a4P
Foto: picture-alliance/dpa

„U slučaju sprovođenja striktnih programa sanacije, očekujem da Grčka beleži rast od 2014. godine“, rekao je Asmusen za Rajniše post. Cilj je po svaku cenu zadržati Grčku u monetarnoj uniji kako bi kroz dve godine ponovo postala konkurentna. „Troškovi eventualnog istupanja Grčke iz evro-zone su nemerljivi“, smatra Asmusen.

Jörg Asmussen, EZB-Mitglied
Jerg AsmusenFoto: dapd

Prezadužena Atina je pomognuta iz Evrope sa već dva masivna paketa – drugi, težak čak 130 milijardi evra, odobren je u martu. Grčka će tranše iz ovog paketa vući do 2015. godine. Tu pomoć je odobrila međunarodna kreditorska Trojka koju, osim predstavnika Evropske banke, čine predstavnici Evropske unije i MMF-a.

Nema više jeftinih kredita

Asmusen istovremeno kaže da i vreća Evropske banke ima dno. On je najavio kraj prakse da se poslovnim bankama daju jeftini krediti: „Važno je znati da posebne mere Evropske centralne banke imaju rok trajanja. Na osnovu činjenice da smo već dva puta preduzeli ovakve programe refinansiranja, niko ne bi smeo da zaključi da ćemo i treći put pristati na to“, kaže nemački ekspert.

Evropska banka je u decembru i februaru omogućila evropskim poslovnim bankama da se zadužuju na period od tri godine po niskoj kamatnoj stopi od jedan odsto. Banke su iskoristile mogućnost, pozajmivši ukupno više od bilion evra čime je, kako se smatra, izbegnuta kreditna kriza.

nr/ne/wa/afp/rtr/dpa/dapd