1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Afričke izbeglice čamcima ka Evropi

25. jun 2007.

Brod Melita 1 spašava živote afričkim izbeglicama.

https://p.dw.com/p/BAJb
Izbeglički brod
Izbeglički brodFoto: dpa

Spasilački brod Melita 1 kruži ispred obale Malte. Nema vetra, Sredozemno more je mirno. Kapetan Ivan Konsiljo zna: to je izbeglički vetar. Pre nekoliko dana marinci broda Melita 1 spasli su život desetinama Afrikanaca.

«Kada smo stigli, voda je ušla u čamac. Naši ljudi su hitro reagovali i spasli 25oro ljudi. Da nismo tako brzo bili na licu mesta, verovatno bi se udavili.»

Od danas i malteška posada učestvuje u operaciji «Nautilus». Evropska Unija želi da učini nešto u borbi protiv ilegalnog useljavanja. Na granici teritorijalnih voda Libije pravovremeno bi trebalo da se otkriju izbeglički čamci i vrate nazad. Ovo je jedna od najvažnijih mera EU na Sredozemnom moru. Biće koordinisana sa Malte. A tamo, vlada nezodovoljstvo. Malteški komandir marinaca, Martin Kauči Inglo, žali se da premalo država EU učestvuje u operaciji «Nautilus»:

«Nažalost nemamo dovoljno sredstava. Možda helikoptera i aviona, ali ne i brodova. Možemo da lociramo izbegličke čamce, ali ne i da reagujemo.»

Malta, kao zemlja najviše pogodjena problemom izbeglica, stavila je na raspolaganje devet brodova. Ostale zemlje EU ponudile su malo ili ništa. Samo će dve zemlje poslati brodove, kaže Kauči Inglo:

«Grčka je ponudila brodove na 10, a Španija na sedam dana.»

Nemačka je ponudila helikoptere na nedelju dana. Francuska i Italija učestvuju u akciji sa avionskim uredjajem. Operacija «Nautilus» koja bi trebalo da se završi do oktobra, preti da se pretvori u fijasko, pre nego što je i počela.

Sasvim je nejasno da li će evropski plan funkcionisati. Dvadesetosmogodišnji Somalijac, Vasimi, koji je prošle godine završio na Malti kao izbeglica, kaže: Nijedan izbeglica, koji se ukrca u Libiji na brod i za to plati debeli novac, nije spreman da čamac okrene kući:

«Nema povratka, moraš ići dalj e, čak i kada imaš problema s čamcem. Ako se vratiš u Libiju, odlaziš u zatvor. A pre nego što se tamo nadješ, radije bi da umreš.»

Evropski graničari imaju pravo da vrate samo brodove podesne za plovidbu. Nadju li se izbeglice na moru u nevolji, što je često slučaj, graničari su obavezni da ih spasu i ukrcaju na brod.