Sarkozy kërkon më shumë kontrolle | Evropa | DW | 20.03.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Evropa

Sarkozy kërkon më shumë kontrolle

Presidenti francez kërcënon në fushatën elektorale me rifutjen e kontrolleve kufitare. Por udhëtimi pa kontrolle pasaportash është sipas "Shengenit" një përparësi qendrore e Evropës.

Tabela e daljes nga Shengeni

Tabela e daljes nga Shengeni

Për ministrin e Jashtëm të Luksemburgut është mbushur kupa me deklaratat populiste të djathta të presidentit francez. Socialdemokrati luksemburgas i quan "vringëllim shpatash në nivelin më të lartë" ato që nxorri nga goja Nikolas Sarkozy para 30.000 mbështetësve në lidhje me politikën e migrimit dhe me marrëveshjen Shengen. Ajo që e zemëron veçanërisht Jean Asselbornin është që presidenti francez Sarkozy dëshiron ta pezullojë përkohësisht Marrëveshjen nëse nuk respektohen të gjitha kërkesat e Francës për një reformë të rregullave të Shengenit.

Një zëdhënëse e Komisionit Evropian në Bruksel bëri të ditur në lidhje me këtë se as Franca, dhe as ndonjë shtet tjetër nuk mund të shkëputen pa e zgjatur nga Marrëveshja e Shengenit. Ndërkohë, rregullat për qarkullimin e udhëtarëve janë pjesë e Marrëveshjeve Evropiane dhe jo më marrëveshje të thjeshta juridike ndërkombëtare midis shteteve. Këtë karakter e kishte ende marrëveshja e parë e Shengenit në vitin 1995. Ai që kërkon të ndryshojë Shengenin, duhet të ndryshojë Marrëveshjet e Lisbonës, bazat juridike të BE. Dhe dihet që kjo mund të bëhet vetëm me miratimin e shteteve të tjera të BE.

Komisarja përgjegjëse për Politikën e Brendshme dhe rregullat e Shengenit në KE, Cecilia Malmström pranoi në vitin 2011, pas një grindjeje midis Italisë dhe Francës për vazhdimin e rrugës së migrantëve ilegalë, se Marrëveshja e Shengenit duhet kapërcyer. Ajo paraqiti në dhjetor një propozim të parë. Por ai u refuzua nga shumë shtete anëtare. Ministri i Brendshëm gjerman, Hans-Peter Friedrich (CSU) u ankua se zonja Malmström dëshirojë të ndërhyjë në të drejta sovrane të shteteve. Komisarja suedeze e BE kishte propozuar që kontrollet kufitare duhet të lejohen vetëm pas miratimit nga Brukseli.

Nicolas Sarkozy në Bayonne, jugperëndim i Francës

Nicolas Sarkozy në Bayonne, jugperëndim i Francës

Greqia duhet t'i kontrollojë më mirë kufijtë

Presidenti francez pohon tani në fjalimet e tij elektorale se në Francë ka shumë të huaj. Kjo ka të bëjë me kontrollet e dobëta në kufijtë e jashtëm të BE. Brenda 12 muajsh pas rizgjedhjes së tij eventuale Shengeni duhet reformuar, kërkoi Sarkozy.Kritikat drejtohen para së gjithash ndaj Greqisë, nga kufiri i së cilës me Turqinë vijnë shumica e emigrantëve ilegalë në Evropë.

Kjo kritikë mbështetet edhe nga shtetet e tjera të BE, sic u shpreh së fundi në konferencën e ministrave të Brendshëm të BE.

Por Zyra Evropiane e Statistikave, Eurostat, thotë se pjesa e të huajve në popullatën franceze në shkurt 2012 është 5,8%. Kjo është një shifër më e vogël se mesatarja e BE, 6,5%.

Autor: Bernd Riegert/ Auron Dodi

Redaktoi: Angjelina Verbica