1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Rritet numri i të huajve në Gjermani

Popullsia e huaj në Gjermani është rritur dukshëm në vitin 2011. Mendohet se kjo ka të bëjë me koniunkturën e mirë dhe lirinë e lëvizjes së punëmarrësve në vendet e reja anëtare të BE-së.

Imigrim i forcave të kualifikuara

Imigrim i forcave të kualifikuara

Rreth 6,93 milionë vetë me nënshtetësi jogjermane jetonin në fund të vitit 2011 në Gjermani, 177.300 më shumë se një vit më parë. Rritja prej 2,6 përqind është më e larta prej 15 vjetësh, bën të ditur Zyra Federale e Statistikave 

Pjesa më e madhe, gati 88 përqind e shifrës ka të bëjë me ardhjet më të mëdha të njerëzve nga vendet e Bashkimit Evropian. Vështrimi i studiuesve drejtohet këtu drejt Lindjes: "Shifrat e larta kanë të bëjnë me futjen vitin e kaluar në fuqi të lirisë së veprimit për vendet e reja të BE-së", thotë Ilona Riesen nga Instituti i Ekonomisë gjermane në Këln (IW). Me përjashtim të Rumanisë dhe Bullgarisë, liria e veprimit është në fuqi për disa vende partnere të Gjermanisë. Shumë e dukshme ka qenë rritja e numrit të qytetarëve dhe qytetareve nga Polonia dhe Hungaria.

Pengesat e gjuhës në vendet në krizë

Azilantë

Azilantë

Edhe nëse statistikat nuk japin arsyen për motivet e të huajve që vijnë në Gjermani por edhe largohen prej saj, varësia midis mundësive për punë dhe imigrim janë për studiuesit plauzibël.

Dhe ajo që bie në sy është se vërtet që kanë ardhur më shumë njerëz nga vendet e BE-së që ndodhen në krizë, por megjithatë nuk kanë ardhur aq shumë sa mendohet se duhet të vinin, duke patur parasysh mizerjen ekonomike në vendet ku janë. Eskpertja Ilona Riesen: "Mendimi im është se njerëzit nuk ikin menjëherë pas shpërthimit të krizës, pra marrin plaçkat dhe largohen nga vendi". Ajo mendon se pengesat gjuhësore janë të mëdha për të ardhur në Gjermani. Kështu për shembull në vendet me krizës si Spanjë, Portugali ose Greqi, gjermanishtja si lëndë është në rang të dytë.

Interesim i madh për vende pune në Gjermani

Imigrim i forcave të kualifikuara në Gjermani

Imigrim i forcave të kualifikuara në Gjermani

Me këtë çështje merret edhe ekspertja e tregut të punës, Marion Rang nga Agjencia federale e punës, "Qendra për ndërmjetësimin në vendet e tjera" (ZAV).  ZAV është e specilizuar për të punëkërkuesit e kualifikuar. "Ne përqëndrohemi në punën tonë në vendet evropiane në krizë, sepse aty ka shumë krah pune që mund të na hyjë në punë neve këtu në Gjermani. Në Spanjë ka shumë inxhinierë të papunë, dhe ne në Gjermani kërkojmë inxhinierë." Edhe në Greqi, ZAV kërkon aplikues të përshtatshëm për t`i rekrutuar për firmat gjermane. Njohuritë e gjuhës janë tema kryesore.

Autor: Michael Gessat/ Aida Cama

Redaktoi: Lindita Arapi