1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Qendër e re për mbrojtjen nga ekstremizmi i djathtë

Ministria gjermane e Brendshme ka vendosur tani të krijojë një qendër të përbashkët mbrojtjeje nga ekstremizmi i djathtë. Ditën e premte kjo qendër u hap në Berlin.

Qendër e re për mbrotjen nga ekstremizmi i djathtë

Qendër e re për mbrotjen nga ekstremizmi i djathtë

Nuk është një organ i ri ai që ngrihet, thotë ministri i Brendshëm gjerman Hans-Peter Friedrich, por një platformë për një bashkëpunim më të mirë midis policisë dhe shërbimeve sekrete. Duhet të arrihet luftimin më efektiv i ekstremizmit të djathtë. 130 deri 140 punonjës do të jenë aktiv në këtë qendër, më vonë mund të bëhet edhe më e madhe, tha shefi i Zyrës Federale të Kriminalistikës, Jörg Ziercke: "Kjo do të thotë se ne duam në këtë mënyrë të ushtrojmë përndjekjen permanente të skenës."

Këmbim i vazhdueshëm informacionesh

Kjo qendër e re mbrojtëse, përbëhet nga sektori policor dhe ai i shërbimeve sekrete. Shërbimi sekret ka ngritur në Këln një qendër analize dhe informacioni për ekstremizmin e djathtë, kurse autoritetet policore kanë ngritur një seksion gjerman edhe në europol, një tjetër në Meckenheim. Përditë bëhet këmbim i informacioneve një javë rresht në Meckenheim, pastaj në Këln.

Friedrich, Ziercke dhe Fromm në konferencën për shtyp me rastin e hapjes së qendrës.

Friedrich, Ziercke dhe Fromm në konferencën për shtyp me rastin e hapjes së qendrës.

Fushata e përgjakshme e të ashtuquajturit "qeliza terroriste e Zvikaut", që megjithë vëzhgimin disavjeçar nga policia dhe punonjësit e kriminalistikës, mundi të vriste nëntë migrantë dhe një polic, ka nxjerrë në pah deficitet organizative dhe defektet e aparatit shtetëror policor, pranoi ministri i brendshëm Hans-Peter Friedrich. "Me hapjen e qendrës për mbrojtjen e përbashkët ndaj ekstremizmit të djathtë ne nxjerrim konkluzionet e deficiteve organizative, që janë bërë të njohura," tha ministri.

Struktura organizative e qendrës ka arsye historike

Konstrukti i komplikuar i "Qendër mbrojtëse", në dy vende ka një arsye historike: I ashtuquajturi "rregulli i ndarjes" së policisë dhe shërbimit sekret në Gjermani ndalon dhënien e pakufizuar të informacioneve të shërbimeve sekrete policise dhe anasjelltas, apo edhe lidhjet e tyre organizative. Në këtë mënyrë, krijuesit e Republikës Federale kanë dashur të pengojnë marrjen e pushtetit të pakufizuar nga policia politike sekrete, pas përvojës së hidhur me shërbimin sekret shtetëror (Gestapo) në regjimin e Hitlerit.

Edhe në qendrën e përbashkët të mbrojtjes nga ekstremizmi i djathtë do të vazhdojë të zbatohet ky rregull, tha presidenti i organit për mbrojtjen e kushtetutës Heinz Fromm, i cili e përshkruan shumë thjeshtë në këtë mënyrë: „Policia ka të drejtë t`i bëjë të gjitha, por nuk ka të drejtë t`i dijë të gjitha. Ne lejohemi t`i dimë të gjitha, por nuk lejohemi t`i bëjmë të gjitha."

Ministri i Brendshëm gjerman Hans-Peter Friedrich, në konferencën për shtyp

Ministri i Brendshëm gjerman Hans-Peter Friedrich, në konferencën për shtyp

Fromm mendon se kjo ndarje strikte që bëhet në Gjermani, ndryshe nga kudo tjetër, nuk ka kuptim vetëm për shkak të arsyeve politike. Ajo është e favorshme edhe për mbrojtjen e burimeve, ndryshe do të ishte e vështirë që për shembull të fitoheshin informatorë nga skena ekstreme e djathtë.

Autor: Bernd Gräßler/ Aida Cama

Redaktoi: Eliana Xhani