Propozime për integrimin më të mirë social të romëve që jetojnë në BE | Evropa | DW | 06.04.2011
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Evropa

Propozime për integrimin më të mirë social të romëve që jetojnë në BE

Komisarët e BE-së për drejtësinë dhe çështjet sociale kërkuan prej shteteve të BE-së që t'i paraqesin komisionit strategjitë kombëtare për luftimin e diskriminimit dhe përjashtimit social të rreth 10-12 milionë romëve.

default

Protestë e romëve përpara Parlamentit të BE-së

Propozimet e Komisionit të BE-së përmbajnë katër prioritete: përmirësimi i shkollimit, i rrugëve për tregun e punës, shërbim mjeksor efektiv dhe përmirësimi i gjendjes së banimit. Komisarja e BE-së për drejtësinë, Viviane Reding, tha se shpesh familjet rome nuk kanë në banesat e tyre as ujë dhe as energji elektrike. Vetëm 42% e fëmijëve romë përfundojnë shkollën fillore, kundrejt 97,5% që është niveli mesatar i BE-së. Për këtë shkak shanset e shumë sinti dhe roma në tregun e punës janë shumë të këqia. Vdekshmëria foshnjore në radhët e kësaj popullsie është pesë herë më e lartë se sa ajo e pjesës tjetër të popullsisë. Shkak për këtë është gjendja e keqe e shërbimit dhe e përkujdesjes mjeksore.

Sipas të dhënave të Redings BE-ja ka vënë në dispozicion të programeve të ndryshme për romët më tepër se 26 millardë euro. Deri tani janë përdorur vetëm një pjesë e vogël e tyre, rreth 100 milionë euro. Komisari i BE-së për çështjet sociale,Laszlo Andor, tha se një nga shkaqet për këtë është mungesa e parave që duhet të vënë në dispozicion vendet anëtare të BE-së për bashkëfinancimin e këtyre projekteve. Po ashtu ai kërkoi që politikanët lokalë të angazhohen më tepër për vënien në jetë të programeve për romët.

Komisari i BE-së për çështjet sociale,Laszlo Andor, theksoi se për luftimin e diskriminimit apo të sulmeve ndaj romëve është i nevojshëm një bashkëpunim mes shteteve anëtare të BE-së dhe shoqërisë civile. Një ndër pikat e rëndësishme është luftimi i varfërisë. Rreth 70% e romëve konsiderohen si të varfër, ndërkohë që kjo shifër për pjesën tjetër të popullsisë është rreth 17%.

Një ndër projektet e BE-së në bashkëpunim me Këshillin e Evropës, i cili ka për qëllim të nxisë shkollimin e fëmijëve romë është ai i përgatitjes së rreth një mijë "ndërmjetësve" që u mundësojnë fëmijëve romë që të arrijnë nivelin e shkollës fillore.

Me propozimet e Komisionit të BE-së do të merret tani Parlamenti i Evropës si dhe ministrat përkatës të vendeve anëtare. Qëllimi është që deri në takimit e nivelit të lartë të BE-së në qershor të përgatitet një strategji.

Autor: Pandeli Pani

Redaktoi: Elert Ajazaj

 • Data 06.04.2011
 • Fjalët kyç Rome, BE
 • Shpërndajeni Dërgo Facebook google+
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/10nuN
 • Data 06.04.2011
 • Fjalët kyç Rome, BE
 • Shpërndajeni Dërgo Facebook google+
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/10nuN