Në veri të Mitrovicës, do të përsëriten zgjedhjet për kryetar komune | Ballkani | DW | 13.01.2014
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Në veri të Mitrovicës, do të përsëriten zgjedhjet për kryetar komune

Kërstimir Pantiq, kryetari i zgjedhur i Mitrovicës së veriut, nuk pranoi të bëjë betimin nën simbolet e Republikës së Kosovës.

Në veri të Mitrovicës do të ketë zgjedhje të reja për kryetar komune, pasi kryetari i zgjedhur, Kërstimir Pantiq, nuk pranoi të bëjë betimin me ligjet e Kosovës dhe rregulloret që i përcakton ministria e administrimit të pushtetit lokal. Kështu bëri të ditur të hënën me 13.01 në një njoftim për media, zyra e kryeministrit të Kosovës, Hashim Thaci. Të shtunën me 11.01, pak minuta para mesnatës, u mbajt seanca konstituive në katër komunat në veri të Kosovës, ku deputetët lokalë serbë e shqiptarë e nënshkruan deklaratën e betimit me simbole të mbuluara të Kosovës. Për gjetjen e kësaj zgjidhje ishte i përfshirë edhe përfaqësuesi i BE-së në Kosovë, Samuel Zhbogar. Mirëpo, kryetari i zgjedhur i Mitrovicës së veriut, Kërstimir Pantiq, as kështu nuk pranoi të bëjë betimin. 12 janari ishte afati i fundit kur ai duhet të merrte detyrën.

Kërstimir Pantiqin e citojnë mediat në Serbi të ketë deklaruar se ”nuk pranon të jetë kryetar i një komune në Republikën e Kosovës”.

Përsëritja e zgjedhjeve

Qeveria e Republikës së Kosovës ndërkaq, në njoftimin e saj, thotë se “qeveria e ka pranuar me datën 13.01, raportin nga Ministria e Administrimit të Pushtetit Lokal mbi mbarëvajtjen e inaugurimeve të organeve komunale në katër komunat e pjesës veriore të Republikës së Kosovës, Mitrovicë e veriut, Zveçan, Zubin Potok dhe Leposaviq të dala nga zgjedhjet e fundit lokale të vitit 2013”.

“Është bërë dhënia me sukses e betimeve nga kryetarët e komunave, përveç nga kryetari i zgjedhur i komunës së Mitrovicës veriore, i cili ka dështuar ta bëjë një gjë të tillë dhe në këtë komunë do të përsëriten zgjedhjet për kryetarin e komunës, ashtu siç e parasheh Kushtetuta e Republikës së Kosovës dhe legjislacioni përkatës në fuqi”, thuhet në njoftimin e qeverisë së Kosovës.

Vendimi i Pantiqit nuk do të ndikojë në destabilizimin e gjendjes

Për datën e përsëritjes së zgjedhjeve në veri të Mitrovicës, tash duhet të vendosë presidentja e Kosovës, Atifete Jahjaga, e cila e autorizon më pas Komisionin Qendror të Zgjedhjeve KQZ që të përgatisë zgjedhjet.

Ndërkohë, kryetari i Listës Qytetare ( SDP ), Oliver Ivanovic, i cili ka qenë në garë me kryetarin e zgjedhur të Mitrovicës veriore, Kërstimiq Pantiq, tha për mediat lokale serbe se “zgjedhjet e reja për kryetar të Mitrovicës së Veriut, mund të mbahen brenda 15 ditësh”.

“Vendimi i Kërstimir Panticit, për të mos e marrë detyrën e kryetarit të komunës, nuk do të ndikojë në destabilizimin e gjendjes në veri të Mitrovicës”, citohet Oliver Ivanoviq.

Në katër komunat veriore të Kosovës, shumicën e vendeve në asamble komunale u fituan kandidatët nga “Nisma Qytetare Serbe”, subjekt politik ky i mbështetur nga qeveria e Beogradit. Veriu i Kosovës u përfshi në zgjedhje lokale për herë të parë vetëm pas nënshkrimit të marrëveshjes për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi me 19 prill të vitit 2013. Sipas kësaj marrëveshje, do të krijohet asociacioni i komunave me shumicë serbe. Tashmë 10 komuna të Kosovës do të udhëheqen nga “Nisma Qytetare Serbe”, që e ka mbështetjen e qeverisë në Beograd.