Në Gjermani rritet me vrull nevoja për forca të specializuara pune | Gjermania | DW | 11.08.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Në Gjermani rritet me vrull nevoja për forca të specializuara pune

Sipas llogaritjeve të fundit mungesa e matematikanëve, informaticienëve dhe teknikëve në Gjermani bëhet gjithnjë e më e madhe.

Një grua indiane në një laborator në Gjermani

Një grua indiane në një laborator në Gjermani

Në korrik sipërmarrjeve gjermane u mungonin 154.500 forca të tilla të specializuara, një rritje me rreth 135 përqind në krahasim me një vit më parë. Këtë e bëri të ditur Shoqata Federale e Punëdhënëvsve Gjermanë mbi bazën e llogaritjeve të Institutit të Ekonomisë Gjermane. Është rritur në mënyrë të konsiderueshme edhe numri i akademikëve me këto dije të kërkuara, të cilët punojnë edhe pas mbushjes së moshës së pensionit prej 65 vjeç. Brenda 10 vjetëve, kjo shifër u rrit nga 20.000 në 49.000. Krahas kualifikimit intensiv të të rinjve, boshllëku i forcave të specializuara, sipas ekonomistëve gjermanë kërkon një migrim të orientuar në nevojat e tregut të punës.

Autor: xxl gmf / A. Dodi

Redaktoi: E. Ahmeti