Mongolia - Vend i pasur, njerëz të varfër | Gjermania | DW | 14.10.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Mongolia - Vend i pasur, njerëz të varfër

Angela Merkel është e para kancelare gjermane që viziton Mongolinë. Ish shteti-sovjetik që prej shpërbërjes së Bashkimit Sovjetik është kthyer në një demokraci funksionuese. Por vendi i pasur duhet të zhvillohet.

default

Angela Merkel në Mongoli

Kur investuesit e huaj dëgjojnë fjalën "Mongoli", u shkëlqejnë sytë. Rezervat e lëndëve të para të vendit me dendësi të ulët popullsie mes Rusisë dhe Kinës, janë tejet të mëdha. Christopher Wood, këshilltar për investimet pranë CLSA në Hongkong, thotë: "Mongolia është historia më tërheqëse e bumit ekonomik në Azi. Por ajo nuk është për frikacakët."

Qymyr, bakër, ar, materiale të rralla - Mongolia i ka të gjitha. Në radhët e investuesve mbizotëron atmosfera e etheve të arit. Ekonomia e vendit në gjysmën e parë të këtij viti është rritur me rreth 14%. Mongolezi Dale Choi, strateg investimesh pranë firmës Frontier Securities në kryeqytetin Ulan Bator, shpjegon: "Për çdo vend kjo është një shifër mjaft e lartë. Ekonomia jonë po përjeton një rritje të fuqishme falë sektorit të minierave dhe efekteve pozitive edhe në sektorë të tjerë."

Bundeskanzlerin Angela Merkel besucht die Mongolei NO FLASH

Angela Merkel dhe kryeministri Sukhbatar Batbold në Ulan Bator

Varfëria prezente - Vetëm një elitë përfiton aktualisht

Por përftimi i lëndëve të para sapo ka filluar. Dhe rritja ekonomike deri tani ka arritur vetëm tek një elitë e vogël në vend, e cila i lejon vetes makina të reja dhe shtëpi. Një e treta e njerëzve janë tejet të varfër, thotë Jürgen Wellner, i cili punon për organizatën humanitare World Vision në Ulan Bator. "Vendi ka përpara një të ardhme të lavdishme, një e treta e popullsisë jo patjetër. Shifrat e rritjes janë gjigante, por nëse kjo rritje do të arrijë deri në shtresat e ulëta të popullsisë nuk dihet. Gjatë dhjetë viteve të fundit produkti social bruto i vendit është rritur shumë shpejt, por varfëria ka mbetur njëlloj."

Varfërinë në Ulan Bator e sheh para së gjithash në periferi. Jashtë qendrës me ndërtesat e saj me parafabrikate nga koha e socializmit, shtrihet lagjen e varfëra, në të cilat njerëzit jetojnë në çadrat tradicionale mongoleze dhe fitojnë jetën me punë të rastit. Gjysma e rreth 2,8 milionë mongolezëve jetojnë sot në kryeqytetin Ulan Bator. Shumë prej tyre janë nomadë të dikurshëm, të cilët kanë ardhur në qytet pasi blegtoria nuk u siguronte më të ardhura të mjaftueshme dhe sepse kërkojnë një jetë më moderne. Por vendet e punës janë të rralla, thotë Johannes Rey nga Fondacioni Konrad Adenauer.

Plane ambicioze

Bundeskanzlerin Angela Merkel besucht die Mongolei

Angela Merkel viziton Mongolinë

"Varfëria vjen pasi në 20 vitet e fundit ka qenë e pamundur të ndërtohet një industri në vend, dhe Mongolia jeton si të thuash nga të ardhurat e shitjes së lëndëve të para. Kjo do të thotë që aktualisht këtu nuk ka aktivitet prodhues, nuk ka industri sekondare. Ky zhvillim duhet të ecë paralelisht me tregtinë e lëndëve të para, pra që këto lëndë jo vetëm të eksportohen por edhe të përpunohen këtu."

Qeveria ka plane ambicioze për zhvillimin e një industrie mongoleze. Por për këtë fillimisht duhet të përmirësohet infrastruktura. Aktualisht 90% e rrugëve nuk janë të shtruara, rrjeti i shinave është fare i pamjaftueshëm për vendin e madh. Të gjitha këto duhet të ndryshojnë vitet e ardhshme dhe Mongolia shpreson që për këtë të marrë ndihmë edhe nga fqinjët e fuqishëm Rusia dhe Kina. Vendi shpreson gjithashtu në kontakte ekonomike me SHBA, Evropën, Japoninë dhe Korenë e Jugut. Por rruga nga një vend i izoluar nomadësh drejt një kombi modern lëndësh të para është ende e gjatë. Dhe shpërndarja e pasurive të vendit ndër banorët e tij, është një çështje politike, e cila nuk është është zgjidhur akoma.

Autor: Ruth Kirchner/Eliana Xhani

Redaktoi: Lindita Arapi