Lunacek: Dhënie e vonuar e udhërrëfyesit për vizat | Ballkani | DW | 15.06.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Lunacek: Dhënie e vonuar e udhërrëfyesit për vizat

"Dhënia e udhërrëfyesit për liberalizimin e vizave me Kosovën i jep hov të ri procesit të afrimit të Kosovës me Bashkimin Evropian," thotë Ulrike Lunacek, raportuese për Kosovën në Parlamentin Evropian.

Ulrike Lunacek

Europarlamentarja Ulrike Lunacek

Në një deklaratë për shtyp duke komentuar dhënien nga Komisarja e BE-së Cecilia Malmström Kosovës të udhërrëfyesit për zhvillimin e dialogut për vizat Ulrike Lunacek, zëdhënëse e politikës së jashtme të fraksionit të Të gjelbërve në Parlamentin Evropian thotë se "Dhënia e udhërrëfyesit për liberalizimit e vizave me Kosovën, e pritur për një kohë të gjatë realizon më në fund kuadrin konkret dhe objektivat për dialogun për vizat të filluar në muajin janar."

"Në këtë mënyrë fillojnë hapat konkret për t`i dhënë fund politikës së përjashtimit të Kosovës", shkruan Lunacek. Të gjithë qytetarët e tjerë të Ballkanit perëndimor lëvizin të lirë në BE që nga fundi i vitit 2010. "Me këtë udhërrëfyes për realizimin e lëvizjes së lirë për qytetarët e Kosovës plotësohet një nga kërkesat kryesore të raportit të pranuar nga shumica e Parlamentit Evropian në fund të muajit mars, duke nxitur hapat e tjerë në drejtim të Marrëveshjes së stabilizim asocijimit (SAA)," deklaron Lunacek duke shtuar se: duhet përshëndetur që "Komisioni ka aprovuar për Kosovën të procedohet si zakonisht për Ballkanin Perëndimor, në një proces që përmban vetëm një hap dhe jo si në rastin e Ukrainës dhe Moldavisë me dy hapa".

"Fakti që Kosova duhet të plotësojë pozitivisht 100 kritere, në vend të 50 standarteve që janë parashikuar për vendet e tjera të rajonit, nuk duhet parë si disavantazh. Ato duhen parë në kuadër të procesit të përshpejtuar të afrimit, i cili në përgjithësi është në dobi të Kosovës", thotë Lunacek, reportere e Kosovës në PE.

Lunacek i drejtohet qeverisë së Prishtinës duke i kujtuar se "ajo ka tani si detyrë të zbatojë detyrat në rrugën e heqjes së vizave, duke përfshirë në këtë proces edhe parlamentin dhe shoqërinë civile". Lunacek i bën thirrje si Brukselit ashtu edhe Prishtinës "që të nxjerrin qytetarët kosovarët nga izolimi i pamerituar".