Luftë për buxhetin e BE-së | Evropa | DW | 01.05.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Evropa

Luftë për buxhetin e BE-së

Gjatë këtyre muajve po luftohet me forcë për buxhetin e ardhshëm të BE-së deri në vitin 2020. Disa duan ta përdorin krizën e borxheve për një refomim themelor të buxhetit të BE-së.

Kur Komisioni Evropian propozoi së fundi rritjen e buxhetit të BE-së për vitin 2013 me gati 7 për qind politikanët në Berlin, Londër apo në Hagë ngritën supet. Si ka mundësi që Komisioni të dojë të rrisë kaq shumë buxhetin e Brukselit kur në të njëjtën kohë shteteve anëtare u kërkon një regjim të rreptë kursimi? Por komisioneri i BE për buxhetin, Janusz Lewandowski, nuk sheh ndonjë kontradiktë në këtë mes: "Buxheti ynë është një buxhet modest. Ai nuk është as shkaku i krizës së tanishme financiare, as i borxheve të shteteve anëtare dhe as ndonjë zgjidhje për problemet e borxhit dhe deficiti të ndonjë prej shteteve anëtare."

EU Commissioner designate for Budget Janusz Lewandowski arrives for a hearing at the European Parliament in Brussels, Monday Jan. 11, 2010. The European Parliament began a week of hearings Monday, expected to grill 26 incoming EU executives on how they plan to steer the European Union in the next five years in such areas as the economy, trade, foreign policy, financial affairs and antitrust measures. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Janusz Lewandowski

Lewandowski e mbron kërkesën për rritjen e buxhetit kryesisht për dy arsye. 2013 është fundi i një periudhe shumëvjeçare financiare dhe për këtë shtohen pagesat që duhen bërë për shumë projekte afatgjata. Dhe së dyti, shtetet anëtare i kanë shkurtuar shumë buxhetet vjetore të viteve të mëparshme. Për vitin 2012, për shembull, Komisioni kishte kërkuar 5 për qind më shumë, në fund mbetën vetëm 2 për qind. Kontribuesit neto, si Gjermania, Britania e Madhe dhe Holanda, duan që të shkurtohet jo vetëm buxheti i ardhshëm vjetor i BE-së por i gjithë plani shumëvjeçar financiar për periudhën 2014 - 2020. Për të gjithë periudhën Komisioni kërkoi verën e kaluar rreth një miliardë euro, gjë që Gjermania dhe vendet e tjera e refuzuan.

Online-Fragestunde im Europäischen Parlament. Quelle Screenshorts von der Seite: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/live.cfm?page=2&lang=de&stream=04&sitelang=en Schulz - Martin Schulz, President of the EP. zugeliefert von Olga Kapustina

Martin Schulz

Por edhe pse bëhet fjalë për shuma marramendëse në krahasim me buxhetin e vendeve anëtare buxheti i BE-së është i vogël. P.sh. vetëm buxheti i Gjermanisë është rreth tri herë më i lartë se ai i të gjithë BE-së. Në rast se Gjermania do të arrinte që t'i bindte të tjerët për uljen e buxhetit të Brukselit ajo do të kursente vetëm një miliardë euro në vit. Sipas eurodeputetit Martin Schulz: "Shteti më i madh anëtar i BE, që është edhe kontribuesi më i madh neto ka një buxhet kombëtar prej 440 miliardë euro. Pra as ju nuk mendoni se një miliard më shumë do t'i zgjidhte problemet e ministrit të Finanacave Wolfgang Schäuble! "

Sipas komisionerit të BE për buxhetin, Janusz Lewandowski shumë vende anëtare të BE-së sidomos në lindje të Evropës, kanë nevojë urgjente për mbështetje prej parave të BE-së: "40 për qind e totalit të investimeve publike në shtetet e reja anëtare janë bashkëfinancuar nga Brukseli. Në Portugali janë një e katërta, ngjashëm dhe në Greqi."

Këto projekte janë shpesh projekte të mëdha infrastrukturore, të cilat sipas Komisionit u ndihmojnë të gjithëve. Ato nxisin konjukturën dhe punësimin në vendet me rritje të dobët ekonomike. Vendet e pasura përfitojnë për shkak se ato fitojnë shumë prej tenderave. Dhe përmes investimeve të qëllimshme mund të krijohen rrjete mbarëevropiane. Sipas argumenteve te José Manuel Barroso, kontributet e buxhetit të BE-së janë para për një qëllim të mirë: "Këto para nuk janë për Brukselin. Ato janë para që rrjedhin përsëri tek shtetet anëtare. Dhe në shumë fusha ka kuptim që të hollat të shpenzohen në një nivel evropian, dhe kjo jo për arsye ideologjike, por për arsye të efikasitetit. Një nga arsyet se përse ne nuk kemi ende një treg të vërtetë mbarëevropian të energjisë është se nuk ekzistojnë lidhje mes rrjeteve kombëtare. Dhe, sinqerisht, në qoftë se presim që këto investime do t'i bëjnë vetë shtetet anëtare, atëherë mund të presim përjetësisht. "

Group photo, from left to right, in the 1st row: Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration, Neelie Kroes, Vice-President of the EC in charge of Digital Agenda, Joaquín Almunia, Vice-President of the EC in charge of Competition, Catherine Ashton, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy and Vice-President of the EC, José Manuel Barroso, President of the EC, Viviane Reding, Vice-President of the EC in charge of Justice, Fundamental Rights and Citizenship, Siim Kallas, Vice-President of the EC in charge of Transport, Antonio Tajani, Vice-President of the EC in charge of Industry and Entrepreneurship, and Janez Potočnik, Member of the EC in charge of Environment, in the 2nd row: Janusz Lewandowski, Member of the EC in charge of Financial Programming and Budget, John Dalli, Member of the EC in charge of Health and Consumer Policy, Algirdas Šemeta, Member of the EC in charge of Taxation and Customs Union, Audit and Anti-Fraud, Michel Barnier, Member of the EC in charge of Internal Market and Services, Olli Rehn, Member of the EC in charge of Economic and Monetary Affairs, Andris Piebalgs, Member of the EC in charge of Development, Androulla Vassiliou, Member of the EC in charge of Education, Culture, Multilingualism and Youth, Karel de Gucht, Member of the EC in charge of Trade, Máire Geoghegan-Quinn, Member of the EC in charge of Research, Innovation and Science, and Maria Damanaki, Member of the EC in charge of Maritime Affairs and Fisheries, in the 3rd row: Dacian Cioloş, Member of the EC in charge of Agriculture and Rural Development, László Andor, Member of the EC in charge of Employment, Social Affairs and Inclusion, Connie Hedegaard, Member of the EC in charge of Climate Action, Günther Oettinger, Member of the EC in charge of Energy, Kristalina Georgieva, Member of the EC in charge of International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis Response, Johannes Hahn, Member of the EC in charge of Regional Policy, Štefan Füle, Member of the EC in charge of Enlargement and European Neighbourhood Policy, and Cecilia Malmström, Member of the EC in charge of Home Affairs Date: 09/03/2010 Reference: P-016612/00-04 Location: Strasbourg - EP Foto: Badisches Landesmuseum Karlsruhe

Komisioni i BE-së

Sipas të dhënave të Komisionit vetëm 5 për qind e buxhetit të BE-së shkojnë për administratën "në Bruksel", të gjitha të tjerat rrjedhin përsëri tek shtetet anëtare. Megjithatë për herë të parë që nga viti 1957 do të ketë një reduktim të numrit të posteve në BE. Edhe në këtë pikë Komisioni është në betejë negociatash me kritikët e tyre. Përveç ankesave për shpërdorime në sektorin e administratës kritikuesit theksojnë se shumë e madha parash derdhen për projekte pa kuptim, p.sh për autostrada që nuk i përdor njeri, apo për sipërmarrje dhe projekte që dështojnë apo përfundojnë në duar të politikanëve të korruptua. Po ashtu shumë para shpenzohen për subvencionimin e bujqësisë. Franca dhe Spanja, që përfitojnë prej subvencioneve agrare, natyrisht që e mohojnë një gjë të tillë.

Bisedimet për buxhetin pra pritet të jenë të ashpra.

Autor: Christoph Hasselbach / Pandeli Pani

Redaktoi: Esat Ahmeti