Luftë e fshehtë me të dhënat e azilkërkuesve | Bota | DW | 23.11.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Bota

Luftë e fshehtë me të dhënat e azilkërkuesve

Agjentë amerikanë ose britanikë kanë marrë pjesë madje edhe personalisht në marrjen në pyetje të refugjatëve.

Shërbimet sekrete amerikane kanë përdorur informacione nga dëshmitë që japin azilkërkuesit që merren pyetje në Gjermani në lidhje me shkaqet se përse kërkojnë azil. Sipas të dhënave të një ish-punonjësi të lartë të Pentagoni informacionet e mbledhura gjatë intervistave të azilkërkuesve përfshihen në "sistemin e objektivave" të shërbimeve sekrete të SHBA. Me sa duket edhe informacione në dukje pa asnjë rëndnësi mund të jenë të vlefshme "për të konfirmuar një objektiv - dhe ndoshta edhe për të dhënë urdhër për vrasjen e dikujt me avionë pa pilot." Supozohet se autoritetet gjermane i kanë furnizuar SHBA-të në mënyrë sistematike me informacione që rrjedhin nga refugjatët. Ndër to bëjnë pjesë edhe të dhëna për celularët e personave të dyshuar si terroristë.

Sipas gazetarëve të gazetës Süddeutschen Zeitung dhe të stacionit televiziv Norddeutsche Rundfunk azilkërkuesve në Gjermani u është kërkuar që të japin të dhëna të hollësishme për gjendjen e sigurisë në vendet e tyre, apo për persona të caktuar, që dyshohet se janë ekstremistë islamikë. Kështu një refugjat nga Somalia tregoi se kur e kishin marrë në pyetje në lidhje me kërkesën për azil nëpunësit gjermanë, e kishin pyetur edhe për drejtues të milicëve islamikë Al-Schabaab dhe se ndër të tjera i kishin kërkuar të tregonte numrin e telefonit dhe detaje për vendndodhjen e një nga udhëheqësve të kësaj milicie. Personi që e kishte marrë në pyetje nuk i kishte thënë se ishte punonjës i shërbimit sekret.

Sipas ish-nëpunësve të shërbimeve sekrete të SHBA dhe Britanisë së Madhe, "Zyra Qendrore gjermane për Marrjen në Pyetje" u ka përcjellë atyre informacione nga intervistat me refugjatët. Ndonjëherë agjentët amerikanë ose britanikë kishin marrë pjesë madje edhe personalisht në marrjen në pyetje të refugjatëve. Një bashkëpunëtor shumëvjeçar i Pentagonit thotë se kishte intervistuar vetë azilkërkues në Gjermani dhe se informacionet e mbledhura nga deklaratat e azilkërkuesve ishin përdorur për plane bombardimesh.

Një zëdhënëse e qeverisë gjermane konfirmoi se rreth 40 nëpunësit e "Zyra Qendrore gjermane për Marrjen në Pyetje" e cila është themeluar në vitin 1958, marrin në intervistë azilkërkues dhe gjermanë të riatdhesuar, që vijnë nga rajone krizash të "cilat kanë një domethënie të veçantë për çështjet e politikës së jashtme dhe të sigurisë." Pjesëmarrja në këto intervista është vullnetare dhe nuk bëhet me detyrim. Në lidhje me përmbajtjen e bisedave, nëse informatat u përcillen shërbimeve të huaja apo nëse të dhënat përdoren për operacione ushtarake, zëdhënsja tha se nuk mund të jepte përgjigje, sepse kjo nuk lejohet nga rregullt për ruajtjen e sekretit.