1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Liberalizimi i vizave në rrezik?

Forumi ka në qendër të diskutimit edhe çështjen e abuzimeve dhe rritjen e shifrave të azilkërkuesve nga vendet e rajonit në territorin e Schengen-it.

European Commissioner for Home Affairs Cecilia Malmstroem addresses the media during a Justice and Home Affairs Council at the European Commission headquarters in Brussels, Monday, Nov. 8, 2010. The European Union decided unanimously Monday to end visa requirements for Bosnian and Albanian residents by Christmas but warned the measure could be scrapped if it is abused for bogus asylum claims and illegal work. (AP Photo/Yves Logghe)

Cecilia Malmström

Komisionerja e BE-së për Çështjet e Brendshme znj. Cecilia Malmstrëm, pjesëmarrëse në Forum u shpreh se nga Parlamenti Europian do të tregohet shumë maturi për miratimin e klauzolës për pezullimin e lëvizjes së lirë në zonën Schengen.
Sipas Malmstrëm kjo klauzolë është një amendament në Kodin e Vizave për të gjithë vendet, me të cilat kemi marrëveshje për lëvizjen e lirë në hapësirën Shengen dhe jo vetëm me vendet e Ballkanit Perëndimor. Nëse kjo masë do të hyjë në fuqi, do të jetë në bazë individuale për çdo vend, masë e cila pas propozimit të Komisionit, do të votohet me shumicë të cilësuar.
Komisionerja e BE-së për Çështjet e Brendshme shfaqi dhe opinionin e saj personal se mbetej një mbështetëse e zjarrtë e procesit të liberalizimit të vizave.
Bindja ime dhe e Këshillit është të japim edhe më shumë lëvizje të lirë, jo vetëm për rajonin, por edhe për rajone të tjera të botës. Por në rast se kjo nuk fuksionon sipas parametrave të kërkuar, duhet të ketë edhe një klauzolë pezullimi.
Ministrja e Brendshme e Qipros, vendit që ka Presidencën e rradhës së BE-së, Eleni Mavru, e përshkroi Forumin Ministerial BE-Ballkani Perëndimor, që mbyllet të martën në Tiranë, jo me qëllimin për të vendosur klauzolën e pezullimit të lëvizjes së lirë për vendet e rajonit. Por, sipas saj, ky forum i vlen rritjes së bashkëpunimit mes palëve për të shmangur abuzimet dhe konsolidimin e këtij benifiti në vijimësi, konform parametrave dhe rregullave të kërkuara nga BE-ja.

Duhen forcuar agjencitë e zbatimit të ligjit

Bosnian citizen submit applications and old passport for issuing new biometric passport at police station in Sarajevo,Bosnia, on Monday, Nov. 8, 2010. European Union nations decided unanimously Monday to end visa requirements for residents of Bosnia and Albania by mid-December.The move by the EU Interior Ministers came despite fears that it will increase the number of unfounded asylum requests in the EU from the two nations. (AP Photo/Amel Emric)

Gjatë diskutimit mes pjesëmarrësve në Forumin e Tiranës është folur dhe për kooperimin mes vendeve të rajonit në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit.
Agjencitë e zbatimit të ligjit duhen forcuar. Kapacitet e tyre duhen forcuar për një luftë më efikase kundër krimit të organizuar, korrupsionit dhe krimit transnacional, duke përfshirë këtu edhe hetimet financiare. Përpjekje duhen bërë për konfiskimin e aseteve kriminale. Korrupsioni është mjaft i përhapur dhe mbetet shqetësues. Ai pengon hetimin dhe luftën ndaj krimit të organizuar dhe lejon infiltrimin e grupeve kriminale në sektorin publik dhe privat. Të ketë dënime më të ashpra kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, tha Cecilia Malmstrëm.
Në Ministrialin e Tiranës janë prezentë ministrant e brendshëm dhe të drejtësisë nga Shqipëria, Maqedonia, Serbia, Bosnja dhe nga Mali i Zi, zyrtarë dhe përfaqësues nga shtetet e tjera të rajonit dhe vendet anëtare të Bashkimit Europian.