KS I OKB-së vazhdon të mbetet i përçarë sa i përket Kosovës | Ballkani | DW | 21.06.2008
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Ballkani

KS I OKB-së vazhdon të mbetet i përçarë sa i përket Kosovës

KS i OKB mbeti i përçarë për Kosovën. Rusia dhe Serbia kundërshtuan propozimet e sekretarit të përgjithshëm të OKB, ndërsa vendet tjera e mbështetën atë.

Pamje nga një seancë e KS të OKB-së

Pamje nga një seancë e KS të OKB-së

Në seancën e zhvilluar në KS e OKB-së në Nju Jork ishin edhe presidentët Fatmir Sejdiu e Boris Tadiq si dhe Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Ban Ki Mun I cili tha se në mungesë të konsensusit OKB-ja do të qëndrojë neutrale për statusin e Kosovës.

Sekretari i përgjithshëm i Kombevetë Bashkuara, Ban Ki Moon

Sekretari i përgjithshëm i Kombevetë Bashkuara, Ban Ki Moon


“Nën drejtimin e Administratës së Kombeve të Bashkuara, Kosova ka bërë hapa të rëndësishëm nga konflkti drejt paqes, në krijimin dhe konsoldimin e institucioneve qeverisëse demokratike dhe në krijimin e një baze të qëndrueshme ekonomike. Jo gjithka është arritur por ne kemi kaluar një rrugë të gjatë dhe ne duhet të jemi të sigurt se pas ndryshimeve të fundit të situtatës nuk do të humbasim atë që kemi arritur me aq mund”, theksoi Ban Ki Mun. Bani, duke e quajtur problemin e Kosovës si më të ndërlikuarën në karrierën e tij, ka deklaruar se OKB do të zvogëlojë prezencën civile në Kosovë, duke ju përshtatur realitetit të ri pas hyrjes në fuqi të Kushtetutës së Kosovës dhe një pjesë e kompetencave në sundimin e ligjit dhe policinë, do të kalojnë tek misioni i Bashkimit Evropian.

Edhe presidenti i Republikës së Kosovës Fatmir Sejdiu, ka kërkuar zvogëlim të prezencën së UNMIK-ut, derisa të funksionalizohet prezenca civile e Bashkimit Evropian.

Kryetari i Republikës së Kosovës, Fatmir Sejdiu

Kryetari i Republikës së Kosovës, Fatmir Sejdiu

“Kemi çmuar iniciativën e juaj për rikonfigurimin e prezencës së Kombeve të Bashkuara në Kosovë përkatësisht të Unmikut duke pasur parasysh nevojën e përbashkët që kjo të ndodh në një kohë të limituar përderisa prezenca e EULEX-it të jetë e gatshme të marrë përsipër përgjegjësi të reja”.

Nga ana e tij presidenti i Serbisë Boris Tadiç ka ndalur në procesin e kthimit të serbëve të zhvendosur dhe ka mbrojtur Beogradin duke thënë se Serbia ka sot një demokraci legjitime dhe nuk është i shmanur ashnjëherë procesit negociator.

Presidenti i Serbisë, Boris Tadiç

Presidenti i Serbisë, Boris Tadiç

“Nëse zoti Sejdiu është duke thënë se politika aktuale e Serbisë është duke e kthyer prapa situatën e vitit 1999, unë nuk pajtohem me të, pasi që ne nuk jemi duke bërë luftë, nuk jemi duke kërcënuar por ne jemi duke u përpjekur për të gjetur një zgjidhje konsensuale. Në të njëjtën kohë ne jemi duke respektuar ligjet ndërkombëtare", tha presidenti Tadiç me fjalën e të cilit nuk është pajtuar sërish presidenti Sejdiu: “Pikërisht nga ana e Serbisë bëhen përpjekje për të mbajtur në tension zhvillimet në Kosovë”, tha presidenti Sejdiu.


 • Data 21.06.2008
 • Autor Esat Ahmeti
 • Shpërndajeni Dërgo Facebook google+
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/ENyD
 • Data 21.06.2008
 • Autor Esat Ahmeti
 • Shpërndajeni Dërgo Facebook google+
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/ENyD