Konservatorët fitojnë zgjedhjet për Evropën në Gjermani | Gjermania | DW | 25.05.2014
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Konservatorët fitojnë zgjedhjet për Evropën në Gjermani

Partia kritike ndaj Evropës "Alternativa për Gjermaninë" siguron hyrjen në Parlamentin Evropian.

Unioni CDU/CSU-ja (kristiandemokrat/kristiansocial) është fitues i zgjedhjeve për Evropën në Gjermani, pavarësisht humbjeve që pësoi në këto zgjedhje. Sipas parashikimeve fillestare të televizioneve ARD dhe ZDF të orës 18:10 CDU/CSU fituan rreth 36.1 për qind të votave. Sidomos CSU-ja u përball sipas ARD-së me humbje të mëdha duke fituar 5.4 për qind vota në mbarë vendin.

SPD-ja shënoi një rritje nga 27,5 në 27,6 për qind. Të Gjelbrit shënuan gjithashtu një rritje nga 10,6 deri në 10,9 për qind, sikurse edhe partia E Majta nga 7,6 në 7,8 për qind.

Partia kritike ndaj Evropës "Alternativa për Gjermaninë" (AFD) fitoi 6.5 për qind të votave duke siguruar kështu hyrjen në Parlamentin Evropian.

EU Parlementswahl 25.05.2014 Deutschland Merkel

Kancelarja Angela Merkel pas votimit në Berlin, 25.05.2014

Parashikimet e "PollsWatch2014"

Fitorja e CDU/CSU u përgjigjet edhe rezultateve të anketimeve të projektit evropian "PollsWatch2014". Por sipas drejtorit të "PollsWatch2014", Doru Frantescu: "Parlamenti i ardhshëm do të jetë shumë më i polarizuar. Do të shohim më shumë ekstreme në krahun e djathtë dhe të majtë. Grupet në mes do të jenë më të vogla." Kjo do të ketë pasoja edhe në politikën praktike dhe në krijimin e koalicioneve, thotë ai.

"PollsWatch2014" është pjesë e organizatës joqeveritare "VoteWatch", e cila dokumenton sjelljen e parlamentarëve të BE në votime dhe që synon të tregojë ndikimin eventual nga grupet e lobiimit.

Skeptikët ndaj Evropës

Partitë skeptike ndaj Evropës dhe që e kundërshtojnë Evropën në krahun e djathtë do të jenë më të forta se kurrë më parë, parashikon më tej "PollsWatch2014". Ato mund të formojnë dy grupe parlamentare me rreth 100 vende. Partitë ekstremiste nacionaliste dhe ato me qëndrim armiqësor ndaj të huajve, si Front National i Marie Le Pen-it në Francë dhe Partia e Lirisë e Geert Wilders nga Hollanda do të bashkohen me parti ekstremiste nga pesë shtete të tjera anëtare, duke krijuar një grup parlamentar me 38 vende.