Komunikim intensiv ndërmjet Berlinit dhe Beogradit | Ballkani | DW | 23.01.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Komunikim intensiv ndërmjet Berlinit dhe Beogradit

Beogradi dhe Berlini kuptohen sot me njëri - tjetrin më mirë se më parë, deklaroi ministri i Jashtëm serb Vuk Jeremiç pas takimit me ministrin e Jashtëm gjerman Guido Westerwelle në Bruksel.

Pamje simbolike

Pamje simbolike

Pas bisedimeve dypalëshe me ministrin e Jashtëm gjerman Guido Westerwelle në Bruksel, shefi i diplomacisë serbe, Vuk Jeremiç , tha se ishte një takim i sinqertë, i hapur dhe konstruktiv me qëllim vazhdimin e procesit të integrimit evropian si të Serbisë ashtu edhe të të gjithë Ballkanit Perëndimor: "Tani ka më shumë mirëkuptim mes të dyja palëve se deri më tani. Nuk ka asnjë dyshim se si njëra ashtu dhe pala tjetër dëshirojnë të arrijnë të njëjtin objektiv, i cili është një vendim pozitiv për Serbinë në takimin e ardhshëm të Këshillit të Ministrave."

Edhe pse ai thotë se me homologun gjerman nuk ka hyrë në hollësi, ministri Jeremiç vlerëson se në nivelin e "kuadrit politik" ekziston mirëkuptimi reciprok si dhe marrëveshja që në ditët në vijim të vazhdohet me bisedimet e nivelit të lartë mes Beogradit dhe Berlinit, që është një nga lojtarët kyç evropian .

Shembulli kroat për rajonin

Westerwelle dhe Jeremiq - Berlin 31.05.2010

Westerwelle dhe Jeremiq - Berlin 31.05.2010

Në kuadër të takimit të së hënës (23.01.2012) të Këshillit të Ministrave të BE-së, ku përveç çështjeve të nxehta si Irani dhe Siria u bisedua edhe për marrëdhëniet mes të Serbisë dhe Kosovës, të dy ministrat ranë dakord për bashkëpunimin e mëtejshëm në mënyrë që të ruhet ritmi i integrimit të Ballkanit Perëndimor edhe pas anëtarësimit të Kroacisë në BE. Ministri i Jashtëm gjerman Guido Westerwelle, ndër të tjera, përshëndeti edhe praninë për herë të parë në Këshillin e Ministrave të kreut të diplomacisë kroate, kësaj radhe në cilësinë e vëzhguesit, duke theksuar se kjo flet për seriozitetin që i kushton BE-ja çështjes së zgjerimit: "Në të njëjtën kohë, ky është gjithashtu një shembull për vendet e tjera, sidomos në Ballkanin Perëndimor, që kur t'i përmbushin reformat dhe standardet evropiane në aspketin e sundimit të ligjit, ekonomisë dhe përgjegjësisë financiare, ato mund të bëhen pjesë e Bashkimit Evropian", tha Westerwelle.

Bashkëpunim për hir të stabilitetit në Veri të Kosovës

Në përputhje me këtë edhe ministri i Jashtëm serb, Vuk Jeremiç tha se Serbia ka para vetes ende shumë punë dhe se Serbia do të bëjë gjithçka që është në fuqinë e saj. Por sipas tij, do të ishte e papërshtatshme të jepen tani vlerësime për atë se cili mund të jetë rezultati i diskutimit të ardhshëm për statusin e kandidatit për Serbisë, që pritet brenda disa javësh nga BE-ja. Njëkohësisht Jeremiç shtoi se situata në veri të Kosovës është shqetësuese dhe se bashkëpunimi me bashkësinë ndërkombëtare është i nevojshëm për hir të ruajtjes së stabilitetit në terren.

Autorë: Marina Maksimoviq / Esat Ahmeti

Redaktoi: Vilma Filaj-Ballvora