1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Kadri Veseli: Kosova do ta fitojë luftën kundër korrupsionit dhe krimit

"Gjermania ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm për Kosvoën. Ndërsa PDK-ja synon të fitojë një mandat të tretë në zgjedhjet në Kosovë ashtu si CDU-ja në Gjermani, thotë për DW nënkryetari i PDK, Kadri Veseli.

default

Deutsche Welle: Cili është qëllimi i vizitës suaj në Gjermani dhe çfarë aktivitetesh keni në agjendë?

Kadri Veseli: Në Gjermani kam ardhur për vizitë dyditore në cilësinë e zëvendëskryetarit të Partisë Demokratike të Kosovës, me ftesën e përfaqësuesve të Partisë Kristiandemomkrate CDU. Sot kam pasur një takim jashtëzakonisht pozitiv me disa nga anëtarët e Komisionit për Politikë të Jashtme në Bundestagun gjerman. Kemi biseduar për vazhdimësinë e mbështetjes së Republikës së Kosovës nga shteti gjerman, i cili po zgjatë me vite të tëra. Mesazhet e takimit kanë qenë shumë pozitive në kuptimin e ndërtimit të shtetit të Kosovës. Është theksuar nevoja që kosovarët të marrin edhe më shumë përgjegjësi për ndërtimin dhe funksionimin e shtetit të fuqishëm ligjor. Njëherit duhet t'i japim një hov edhe më të madh zhvillimit ekonomik, në mënyrë që të kemi një perspektivë edhe më të sigurtë drejt BE. Nesër do të kemi edhe një takim në Dyselsdorf me zyrtarë të lartë të CDU. Duke pasur parasyshë që PDK dhe CDU janë parti me orientim të djathtë politik, interesi ynë është që të shkojmë drejt profilizimit më të qëndrushëm dhe të vazhdojmë me reforma. Përvojat e CDU-së për ne janë jashtëzakonisht interesante, kur dihet se CDU dhe kryetarja e saj Angela Merkel, i kanë fituar bindshëm zgjedhjet e fundit, gjë që pretendojmë edhe ne në Kosovë,

Gjermania në Kosovë ka qenë dhe është e angazhuar shumë, ndërsa tani, siç e thatë edhe Ju, kërkohet që kosovarët të marrin më shumë përgjegjësi për vendin e tyre. Në përgjithësi, si i vlerëoni qëndrimet dhe rolin gjerman në Kosovë?

Është një rol jashëzakonisht pozitiv. Republika Federale e Gjermanisë kaherë ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm për kosovarët, dikur si vend strehues dhe mikëpritës për kosovarët në momentet më të rënda. Por Gjermania ka dhënë më së shumti edhe donacione për Republikën e Kosovës, ka një involvim të drejtëpërdrejtë në sektorin e sigurisë, në instalimin dhe fuqizimin e institucioneve të shtetit të Kosovës. Roli i Gjermanisë është jashtëzakonisht pozitiv. Përvojat e këtij vendi për ne janë të pakrahasueshme. Kemi të bëjmë me një nga shtetet më demokratike dhe më të fuqishme në Evropë dhe në Botë. Është një fat shumë i madh i qytetarëv të Kosovës që kanë miq të këtillë dhe që kanë mbështetjen e një vendi si Gjermania. Agjenda jonë e përbashkët është vazhdimi i procesit për integrime evropiane.

Partia CDU ëshë në pushtet në Gjermani në tri mandatet e fundit. Së fundi ka fituar bindshëm dhe përvojat e saja me siguri që janë shumë interesante. Mendoni se mund të keni një bashkëpunim konkret me këtë parti të djathtë dhe si do të manifestohet ky bashkëpunim?

Qëllimi kryesor i këtyre takimeve në Berlin dhe nesër (18.01.) në Dyseldorf është pikërisht thellimi i bashkëpunimit me CDU-në. Përvojat e kësaj partie janë jashtëzakonisht pozitive dhe ne po synojmë që si Parti e qendrës së djathtë në Kosovë t'i aplikojmë jo vetëm këto përvoja por edhe përgjegjësinë që e karakterizojnë shpirtin e CDU. Kjo është përvojë shumë e suksesshme dhe shumë e mirë edhe për partinë dhe vendin tonë.

Parlamenti Evropian ka miratuar të enjten (16.01.) në Strasburg një rezolutë me të cilën mbështetet Kosova në rrugën e saj drejt BE-së. Janë theksuar shumë gjëra pozitive por edhe disa negative, si për shembull korrupsioni. Çfarë po bëni ju si parti në pushtet për të luftuar korrupsionin dhe dukuritë e tjera negative?

Rezoluta e PE është shumë pozitive dhe ne jemi mirënjohës për mbështetjen. Por i kemi kuptuar shumë mirë edhe mesazhet nga kjo rezolutë, të cilat kanë të bëjnë me marrjen e përgjegjësive të vetë kosovarëve për luftimin e dukurive negative - qoftë korrupsionit apo krimit të organizuar. Ne si parti në pushtet jemi duke zhvilluar një platformë e cila parashikon ndërtimin e një shteti ku do të sundojë ligji, ku do të ketë hapsirë të mjaftueshme për investime të huaja dhe ku bizneset do të kenë një ambient të qëndrueshëm, sepse kjo ndikon në mirëqenien e gjithë qytetarëve. Lufta kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar është një sfidë të cilën institucionet e Kosovës do ta fitojnë, megjithë sfidat me të cila po përballemi.

Zoti Veseli, pas zgjedhjeve lokale të vitit të kaluar, kur PDK ka shënuar rënie të konsiderueshme në disa qytete, Kosovën këtë vit e presin zgjedhjet parlamentare. Kur do të mbahen këto zgjedhje dhe çfarë prisni nga ato?

Ne jemi në një proces të reformave elektorale ku po bisedojmë me të gjitha partitë e tjera politike. Kemi një klimë jashtëzakonisht pozitive dhe së shpejti do të kemi një marrëveshje të përbashkët për rregullat zgjedhore. Besoj se zgjedhjet do të mbahen në javën e fundit të shtatorit të këtij viti. Besoj se do të kemi një proces të ndershëm dhe demokratik zgjedhor. PDK edhe në zgjedhjet lokale ka qenë subjekti më i fuqishëm politik. Ne do të shpalosim programin tonë drejt integrimeve evropiane, drejt shtetit ligjor, drejt një shteti të zhvillluar dhe të fuqishëm ekonomik. Gjithsesi presim të fitojmë edhe mandatin e tretë me radhë.

Megjithatë PDK ka shënuar rënie në disa komuna, në zgjedhjet lokale. Çfarë po bëni konkretisht për konsolidimin e partisë suaj?

PDK është partia e parë në nivelin e Republikës së Kosovës. Por ne kemi shqyrtuar rezultatet dhe kemi reflektuar. Në komunat ku kemi gabuar, në veçanti në raundin e dytë të zgjedhjeve, do t'i pranojmë gabimet dhe do t'i përmirësojmë ato. Ne jemi njerëz dhe nuk ka të pagabueshëm. Por drejtimi, misioni dhe vizioni jonë janë shumë të qarta: fuqizimi i shtetit të Kosovës dhe perspektiva më e mirë e qytetarëve, në rrugën drejt anëtarësimit të vendit tonë në BE.

Emri Juaj është lakuar shumë kohët e fundit për poste të ndryshme. Cilat janë ambiciet tuaja personale në këto zgjedhje parlamentare?

Ambiciet e mia personale përputhen plotësisht me ambiciet e PDK për realizimin e projektit të saj politik për zhvillimin e një shteti të fuqishëm dhe për zhvillim ekonomik, me të cilin do të ishim krenarë para popujve dhe kombeve të tjera. Duam të kemi identitetin tonë të fuqishëm politik dhe kombëtar por edhe kreativitetin e qëndrueshëm ekonomik.