1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Evropa

Interes ndërkombëtar për krizën greke të borxheve

A do të dalë Greqia nga Eurozona? Kjo çështje preokupon prej muajsh Gjermaninë dhe vende të tjera të BE. Po sa i madh është interesi përtej kufijve evropianë për dramën greke të borxheve?

SHBA

Po i vëzhgojnë me vëmendje zhvillimet në mosmarrëveshjen greke të borxheve. Në biseda me përfaqësues qeveritarë si Kancelaren Angela Merkel ose Presidentin e Francës, François Hollande, Presidenti Obama ngul këmbë që të bihet dakord për ta ndihmuar Athinën për një rritje më të madhe ekonomike brenda Eurozonës. Veçanërisht këmbëngulja për planet e rrepta të kursimit dhe të menduarit duke u nisur nga interesa kombëtare nuk kuptohen në SHBA.

Presidenti i SHBA, Barack Obama paralajmëroi se vazhdimi i krizës financiare greke mund të ketë "pasoja të konsiderueshme" në rritjen ekonomike evropiane. Ai shtoi edhe se ky nuk është shok i madh për sistemin global ose për SHBA. Këto deklarata ai i bëri në një konferencë të përbashkët shtypi me Presidenten e Brazilit, Dilma Rousseff. Në konferencë ai tha se "nëqoftëse Evropa nuk rritet ekonomikisht ashtu si është e nevojshme, kjo ka pasoja për ne dhe për Brazilin. Këto janë tregjet më të mëdha të eksportit dhe kjo mund të ushtrojë një ndikim frenues në ekonominë botërore", tha Obama.

Kina

Me shumë vëmendje dhe me mjaft skepticizëm e ndjek Kina përpjekjen për rënie dakord në grindjen për borxhet me Greqinë. Ministria kineze e Tregtisë i kërkoi qeverisë së Athinës që të mbrojë interesat legjitime të sipërmarrjeve kineze. "Ne e këshillojmë qeverinë greke që t'i respektojë të drejtat dhe interesat e justifikuara të firmave kineze në Greqi", tha një zëdhënës qeveritar.

Koncernit të përzier kinez Cosco, i cili prej vitesh bën një pjesë të madhe të tregtisë në Portin e Pireut, i përkasin tashmë dy terminale me kontenierë. Cosco synon që të blejë edhe pjesë të tjera nga Piraeus Port Authority. Por në masat e para të qeverisë së re greke në Ciprasin ishte ndalimi i privatizimit të portit të Pireut dhe një largim nga kursi i rreptë i kursimeve.

Japonia

Ndër vendet më të zhvilluara, Japonia është vendi me më shumë borxhe. Kriza në Greqi bën që Japonia të reflektojë tani për strategjitë e saj, si mund të pengohet falimentimi shtetëror. Por vendimmarrësit politikë dhe ekonomistët e fuqisë së tretë ekonomike të botës nuk nxjerrin përfundime dhe nuk shohin nevojë për të ndryshuar politikën e tyre fiskale. "Greqia i ngriti taksat dhe i shkurtoi shpenzimet publike. Megjithatë, në tri vitet e fundit të ardhurat nga taksat ranë", tha ministri i Financave të Japonisë, Akira Amari.

Në dallim nga Greqia, Japonia ka një industri të aftë për të konkuruar, një monedhë të vetën dhe kursime të mëdha.