Gjermania pret nga qeveria shqiptare veprime konkrete kundër kriminalitetit të organizuar | Ballkani | DW | 19.12.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Gjermania pret nga qeveria shqiptare veprime konkrete kundër kriminalitetit të organizuar

Tirana duhet të marrë masa të vendosura në drejtësi dhe luftën kundër korrupsionit. Ajo mund të jetë e sigurtë për mbështetjen e partnerëve evropianë dhe të Gjermanisë, i tha DW-një zëdhënës i qeverisë gjermane.

Kancelarja e Gjermanisë, Angela Merkel, në deklaratën qeveritare (18.12.2013) duke folur mbi çështjen e zgjerimit të BE-së, ku në diskutim ishte dhënia e statusit kandidat Shqipërisë dhe hapja e negociatave të antarësimit me Serbinë, u shpreh, se Gjermania pajtohet me vendimin për shtyrjen e dhënies së statusit të kandidatit Shqipërisë. Merkel theksoi gjithashtu, se Shqipëria duhet të miratojë edhe ligje të tjera për reforma. Se për çfarë reformash bëhet fjalë konkretisht, një zëdhënës i qeverisë federale gjermane deklaroi për DW, se „muajt e fundit Shqipëria ka iniciuar hapa pozitivë reformash. Për t’u përmendur janë ndër të tjera miratimi i ligjit për shërbimin publik, ligji për Gjykatën Kushtetuese dhe direktivat procedurale për parlamentin. Edhe në luftën kundër korrupsionit dhe kriminalitetit të organizuar janë ndërmarrë masa për t’u përshëndetur. Këshilli i Përgjithshëm (Këshilli për çështje të përgjithshme, GAC) mbi këtë bazë e inkurajon Shqipërinë të ndërmarrë përpjekje të mëtejshme për implementimin e strategjive reformuese në fushën e drejtësisë dhe luftës kundër korrupsionit, të zgjerojë legjislacionin përkatës dhe pret hetime të mëtejshme pro-aktive si dhe ndjekje penale edhe në fushën e kriminalitetit të organizuar. Për këtë Komisioni do të raportojë. Mbi bazën e këtij raportimi Këshilli i Ministrave të BE-së në qershor do të trajtojë sërish çështjen e statusit të kandidatit për Shqipërinë.“

Zbatimi i legjislacionit reformator kriteri vendimtar për statusin

Kancelarja Merkel nënvizoi në deklaratën qeveritare, se BE dhe Gjermania do të vazhdojnë ta mbështesin qeverinë në Tiranë në përpjekjet e saj për realizimin e reformave e veçanërisht në luftën kundër korrupsionit. Sipas zëdhënësit qeveritar, mbështetja e BE-së dhe e Gjermanisë për Shqipërinë konsiston në ndihmën financiare si dhe në ekspertizën që jepet në shumë fusha. „Në veçanti në luftën kundër korrupsionit dhe kriminalitetit të organizuar bashkëpunojnë autoritetet e ndjekjes penale. E rëndësishme është që qeveria shqiptare edhe më tej të marrë masa të vendosura në këto fusha. Ajo mund të jetë e sigurtë për mbështetjen e partnerëve evropianë dhe të Gjermanisë.“

Qeveria gjermane ka nënvizuar vazhdimisht, se kriteri vendimtar për dhënien e statusit të kandidatit nuk është vetëm legjislacioni reformator, por para së gjithash zbatimi i tij, sipas zëdhënësit qeveritar.