Ekologjistët gjermanë zgjedhin kryetarët që do t′i përfaqësojnë ata në fushatën elektorale | Gjermania | DW | 11.11.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Gjermania

Ekologjistët gjermanë zgjedhin kryetarët që do t'i përfaqësojnë ata në fushatën elektorale

Jürgen Trittin-i konsiderohej si i planifikuar nga partia për fushatën elektorale, por fitorja e qartë e Katrin Göring-Eckardt-it ishte një surprizë.

Me Jürgen Trittin-in llogarisnin të gjithë: Kryetari i fraksionit në Bundestag është figura e fortë e partisë "Të Gjelbërit" dhe që e duan në bazë. Me gati 72 për qind ish-ministri i Mjedisit, 58-vjeçar, kori rezultatin më të mirë nga të 15 konkurrentët. Trittin-i pati ngritur qysh prej fillimit pretendim për postin e kandidatit kryesues të listës zgjedhore (dhe u gëzua për konfirmimin nga anëtarët e partisë). "Ky është nder dhe sfidë. Tani bëhet fjalë për të zëvendësuar qeverinë më të keqe gjermane të të gjitha kohërave."

Surprizë ishte vota e qartë e bazës për Katrin Göring-Eckardt-in, e cila i përfaqëson "Të Gjelbrit" prej 14 vjetësh në Bundestag dhe është zëvendëskryetare e parlamentit. Göring-Eckardt, e cila është kryetare e sinodit të Kishës Evangjeliste në Gjermani, është më tepër një grua e toneve të qeta. 46-vjeçarja nga Tyringjia i la pas vetes me disatancë konkurrentet e saj me popullaritet (kryetaren e partisë Claudia Roth dhe kryetaren e fraksionit Renate Künast). "Ky nuk ishte rezultati zgjedhor, të cilin e konsideroja si me probabilitetin më të madh", kështu e komentoi rezultatin Steffi Lemke, përgjegjësja e punës organizative të fraksionit. "Por ja që "Të Gjelbrit" kanë aftësi për të prodhuar surpriza."

Humbje për kryetaren e partisë

Vëzhguesit e konsideronin Claudia Roth-in si favorite, por në garën e grave ajo doli e mundur me diferencë të madhe në vendin e tretë. Kjo përbën zhgënjim për kryetaren energjike e nganjëherë ca të çuditshme, e cila është shumë më e pranishme në publik sesa e përmbajtura Göring-Eckardt. "Kjo është demokracia", me këto fjalë e pranoi humbjen e saj në mënyrë sportive Claudia Roth-i. Me gjithë dështimin zgjedhor Roth, e cila është kryetarja e partisë me periudhën më të gjatë në post në historinë e "Të Gjelbërve", do të konkurrojë për rizgjedhje në kongresin e partisë më 16 nëntor.

Balancë në dyshen kryesuese

Rezultati i zgjedhjeve të drejtpërdrejta në anëtarësi tregon, që baza do t'i shohë të përfaqësuara të dyja rrymat kryesore në parti në fushatën elektorale: Trittin-i përfaqëson krahun e majtë, Göring-Eckardt-i i llogaritet kampit të "realpolitikanëve", pra të gjelbërve konservatorë. "Baza vendosi për një balancë midis krahëve", ky ishte vlerësimi i përgjegjëses së punës organizative të fraksionit, Lemke.

Kandidatja kryesuese e sapozgjedhur Göring-Eckardt e sheh situatën paksa ndryshe: Anëtarëve të rinj të shumtë të "Të Gjelbërve" u intereson fare pak aritmetika e krahëve brenda partisë. "Ishte fjala për një ekuilibër, për një përzierje në ekipin kryesues në lidhje me prejardhjen dhe biografitë politike." Në këtë kuptim gjermanolindorja Göring-Eckardt dhe gjermanoperëndimori 12 vjet më i moshuar Trittin janë vërtet një dyshe e balancuar. Temat që ka për zemrë Trittin-i janë politika energjetike, e mjedisit dhe ajo financiare, Göring-Eckardt-i merret para së gjithash me çështje të politikave sociale.