Bullgarët në Serbi kërkojnë më shumë të drejta | Ballkani | DW | 18.04.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Bullgarët në Serbi kërkojnë më shumë të drejta

Serbia nuk do të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian përderisa ajo nuk do të zgjidhë çështjen e pakicës kombëtare bullgare, ka thënë zëvendëspresidentja e Bullgarisë, Margarita Popova.

Margarita Popova

Margarita Popova

Portali i lajmeve "Ballkan", i cili i referohet një raporti të Radios Kombëtare Bullgare, njofton se Popova për festën e Pashkëve vizitoi qytetin e Bosilegradit në juglindje të Serbisë. Në qendrën kulturore-informative bullgare në këtë qytet ajo u takua me përfaqësuesit e pakicës bullgare në Serbi.

"Serbia duhet të bëhet anëtare e BE-së, por kjo nuk mund të ndodhë nëse nuk zgjidhen çështjet tuaja këtu", tha Popova. Siç raportojnë mediet, ajo ka nënvizuar se Sofja zyrtare do të përdorë fuqinë e vetos për të siguruar respektimin e të drejtave të komunitetit bullgar në Serbi.

Politikë e re e Sofjes

Ajo premtoi gjithashtu se do të ndihmojë në përshpejtimin e procedurave për marrjen e shtetësisë bullgare për bullgarët që jetojnë në Serbi dhe që do të ndihmojë ata që dëshirojnë të studjojnë në universitetet në Bullgari. Popov vizitoi Bosilegradin me rastin e hapjes së Festivalit të 19-të Ndërkombëtar për Fëmijë në këtë qytet.

Që prej marrjes në janar të këtij viti të detyrës së zëvendëspresidentes, Popova ka folur disa herë për nevojën e krijimit të një politike të re për bullgarët që jetojnë jashtë vendit, duke përfshirë edhe komunitetin bullgar në Serbi, Maqedoni, Moldavi dhe Ukrainë, thekson radioja bullgare.

Autor: idj/dr/beta/E. Ahmeti

Redaktoi: Bahri Cani