Berisha: Shqipëria do të bënte gabim të pafalshëm, nëse përjashton mundësitë e energjisë nukleare | FOKUS | DW | 15.11.2007
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

FOKUS

Berisha: Shqipëria do të bënte gabim të pafalshëm, nëse përjashton mundësitë e energjisë nukleare

Energjia nukleare në Shqipëri i përket të ardhmes, pasi Shqipërisë i mungojnë jo vetëm kapacitetet financiare dhe teknike, por edhe ato ligjore, thotë kryeministri shqiptar Sali Berisha në këtë intervistë me radion tonë.

Central atomik Stade, Gjermani

Central atomik Stade, Gjermani

Deutsche Welle: Zoti Berisha, ulja e temperaturave ka rikthyer krizën energjitike, e cila sa vjen e po bëhet më shqetësuese, jo vetëm për qytetarët, por në rradhë të parë për ekonominë e Shqipërisë. Mungesa e furnizimit me energji elektrike shkakton rreth 300 milion dollarë humbje për ekonominë e vendit. Cilat janë shkaqet që Shqipëria nuk po gjen një rrugëzgjidhje për ta sfiduar këtë kolaps energjetik?

Pa drita

Pa drita

Sali Berisha: Për mendimin tim ka dy shkaqe kryesore: Së pari, në 30 vitet e fundit nuk është shtuar asnjë burim i ri energjetik. Së dyti, kemi mungesë lidhjesh solide, përveç se me Greqinë, të shoqëruara nga dobësitë e njohura të rrjetit elektrik ballkanik. Këto të fundit nuk favorizojnë shumë importet për shkak të mbingarkesës. Natyrisht, që gjatë këtij viti, kriza ka patur edhe një faktor shtesë. Eshtë thatësira e paparë ndonjëherë në historinë e këtij vendi. Këto janë shkaqet kryesore që kanë çuar në këtë gjendje katastrofike të furnizimit të energjisë elektrike në Shqipëri.

Deutsche Welle: Pra kjodo të thotë që Shqipëria vuan nga që ka vetëm burime hidrike?

Sali Berisha: Kryesisht, kjo qëndron, pasi thatësira e tejzgjatur i ka çuar liqejt e hidrocentraleve pothuajse drejt pikës së vdekjes së tyre. E ritheksoj edhe një herë se gjatë 30 viteve në Shqipëri nuk është shtuar asnjë burim tjetër i ri energjetik. Për herë të parë, është vendosur para një viti që të bëhen të gjitha përpjekjet për balancimin e prodhimit energjetik në Shqipëri për tu shkëputur nga varësia tërësisht ujore, ndonëse ne po favorizojmë dhjetëra e dhjetëra projekte hidrocentralesh, të cilat nisin ndërtimin. Por, pavarësisht nga kjo, ne do të ndjekim me vendosmëri rrugën e ballancimit të prodhimit të energjisë, pra energji nga burime të tjera.

Itali

Itali

Deutsche Welle: Duke u nisur nga kjo situatë, ju keni hedhur idenë e ndërtimit të një centrali që do të prodhonte energji elektrike me anë të një reaktori bërthamor për daljen nga kriza. Sipas jush, nuk ka rrugë të tjera? Pra, mbetet kjo e vetmja rrugë për të pasur Shqipëria furnizim të përhershëm me energji elektrike?

Sali Berisha: Pyetja është e drejtë. Nuk e shoh si rrugë të vetme. Ne po bëjmë përpjekje të mëdha për ndërtimin e termocentraleve me gaz, termocentraleve me naftë apo parqeve nën shfrytëzimin e erës. Por unë besoj se burimi më konstant dhe më i pastër i energjisë është energjia nukleare. E kam thesuar dhe e theksoj se Shqipëria e ka të domosdoshme të shfrytëzojë të gjitha burimet e pastërta tëenergjisë dhe jo të bëhet një vend i vetëmjaftueshëm, por të bëhet edhe një eksportues shumë i rëndësishëm i energjisë, duke përfituar nga fakti se ka një pozicion gjeografik shumë të përshtatshëm si për Ballkanin, ashtu edhe për Italinë, vend ky, konsumues shumë i madh i energjisë, por që nuk ndërton përdisa arsye centrale nukleare.

Deutsche Welle: A i ka kushtet Shqipëria për një central të tillë? Pra a mjafton vetëm pozicioni gjeografik?

Sali Berisha: Në qoftë se qeveria do të përjashtonte me paragjykim njërin nga burimet e energjisë më serioze, më të pastra dhe më të rëndësishme, më të fuqishme siç është energjia nukleare, do të bënte një gabim të pafalshëm në strategjinë e saj energjitike
Megjithatë, ky duket se është një projekt që i përket të ardhmes, pasi Shqipërisë i mungojnë jo vetëm kapacitetet financiare dhe teknike, por edhe ato ligjore. Shqipëria sot nuk është e përgatitur për atë, sepse në radhë të parë, Shqipërisë i mungon kuadri ligjor kombëtar dhe ndërkombëtar. Ky kuadër duhet të përgatitet. Duhet te behen negociata me ndërkombëtaret, në mënyrë që të jepet aprovimi për ndërtimin e centralit bërthamor në vend, çka si kusht primar në marrjen e kësaj lejeje është siguria maksimale në vend.

Deutsche Welle: Nuk do të ishtë më mirë një privatizim i KESH-it (Koorporata Energjetike Shqipëtare ), e cila duke u privatizuar, do të menaxhonte më mirë krizën?

Sali Berisha: Po. Përgjigjja më e mirë për zgjidhjen e situatës energjetike në Shqipëri është privatizimi, ndaj ne kemi kontaktuar për këtë me Koorporatën ndërkombëtare financiare, degën tregëtare të Bankës Botërore, e cila po punon për privatizimin e saj. Unë para dy ditësh kam pasur një takim të zgjeruar me përfaqësuesit e kësaj koorporate që merret me privatizimin dhe shpërndarjen e energjisë së sipërmmarrjes së KESH-it. Ata kanë një agjendë shumë serioze, të mirëpërcaktuar, dhe kemi diskutuar për afrimin me të. Vitin e ardhshëm është e sigurtë, sipas kësaj agjende të kësaj kompanie që ne kemi kontaktuar, që shpërndarja e energjisë elektrike në Shqipëri do të jetë plotësisht e privatizuar.

 • Data 15.11.2007
 • Autor Mimoza Cika Kelmendi
 • Shpërndajeni Dërgo Facebook google+
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/CAEO
 • Data 15.11.2007
 • Autor Mimoza Cika Kelmendi
 • Shpërndajeni Dërgo Facebook google+
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/CAEO