Akreditimi universitar në Shqipëri sipas përvojës gjermane | Ballkani | DW | 23.02.2009
 1. Inhalt
 2. Navigation
 3. Weitere Inhalte
 4. Metanavigation
 5. Suche
 6. Choose from 30 Languages

Ballkani

Akreditimi universitar në Shqipëri sipas përvojës gjermane

Rektori i Universitetit të Tiranës, prof.dr. Dhori Kule, e shikon këtë proces si domosdoshmëri për arsimin e lartë shqiptar për t'iu përgjigjur kërkesave të integrimit në BE dhe për njohjen reciproke të diplomave

default

Prof. dr Dhori Kule duke folur per DW

Në një kohë kur në Shqipëri janë hapur dhjetëra universitete e fakultete private, sistemi publik në arsimin e lartë po lëviz në drejtim të vlerësimit të standarteve, që ofron, si për nivelin e diplomimit dhe të kualifikimit pasuniversitar. Për herë të parë universitetet publike janë duke u ballafaquar me konceptin e akreditimit, d.mth. të vlerësimit të standartit shkencor e kërkimor, kjo duke u krahasuar me nivelin e vendeve të zhvilluara. Universiteti i Tiranës, më i madhi në Shqipëri, ka vendosur të jetë i pari, që do të akreditohet dhe këtë do ta realizojë kompania gjermane "Aquin", e specializuar dhe me aktivitet në disa vende europiane.

Prof.dr. Dhori Kule, rektor i Universitetit të Tiranës thotë për DW se nuk ka qënë rastësi afrimi i "Aquin".

"Ne kemi një bashkëpunim të ngushtë me mjaft institucione akademike e kërkimore në Gjermani, ndaj dhe këtë aspekt delikat dhe me shumë përgjegjësi duam ta ndajmë me partnerët gjermanë".

Ai e mendon akreditimin si një mënyrë efikase për të qënë aktiv në tregun e arsimit të lartë brenda vendit, në rajon dhe më gjerë.

"Akreditimi është një pasqyrë reale për të matur shërbimin, që ne ofrojmë, është një domosdoshmëri për arsimin e lartë shqiptar për t'iu përgjigjur kërkesave të integrimit të vendit në BE dhe për njohjen reciproke të diplomave me ato të vendeve të tjera".

Studenten der Politechnischen Universität in Tirana

Studentë të Universitetit Politeknik në Tiranë

Duke shpjeguar ecurinë e procesit për DW prof. dr Dhori Kule thotë se ka një fazë të parë, që është vetëvlerësimi. Ky proces do të përmbyllet për pak ditë në të gjitha fakultetet e departamentet e Universitetit të Tiranës."Edhe këtë e kemi bërë në bashkëpunim me kolegët tanë gjermanë. Më konkretisht kemi vepruar sipas modelimit dhe eksperiencës, që ka Universiteti i Bamberg-ut, por dhe përvoja të tjera nga partnerët tanë gjermanë me të cilët kemi krijuar bashkëpunim shumëplanësh. Ne procesin e akreditimit nga ana e "Aquin" e shikojmë edhe si vlerësim për stadin, ku jemi, por dhe për të nxjerrë në pah ato probleme, me të cilat duhet të merremi seriozisht për t´i përmirësuar".

Prof. dr Dhori Kule në rolin e kryetarit të rrjetit të universiteteve shqipfolëse në rajon e shikon angazhimin e "Aquin" në një plan edhe më të gjerë. Në kuadrin e ndihmës, që jep Universiteti i Tiranës për universitetet në Kosovë e Maqedoni, prof. Kule thotë se kjo praktikë do të vazhdojë edhe me to.

"Ne e filluam të parët për të patur një rast aplikimi konkret. Po ta bënim të gjithë në të njëjtën kohë, do të ishte procuderialisht më i vështirë dhe nuk do të ishte e frytshëm. Ne e kemi biseduar dhe paraprakisht me drejtuesit e universiteteve publike dhe jo publike dhe ata kanë shprehur gatishmëri, që me të mbaruar ne ata të nisin procedurën e aplikimit".

Në takimet që janë zhvilluar në rrjetin e universiteteve shqipfolëse është mbështetur idea se një akreditim nuk është mbyllja e një etape për aktivitetin akademik, shkencor e praktik, por një verifikim dhe fotografim edhe i atyre problemeve, që kërkojnë zgjidhje e përmirësim sipas standarteve europiane. • Data 23.02.2009
 • Autor Arben Muka
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/GzaX
 • Data 23.02.2009
 • Autor Arben Muka
 • Shtypni Shtypeni faqen
 • Permalink http://p.dw.com/p/GzaX