1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Природни и културни убавини на списокот на УНЕСКО

Н.Војчик/Н.Домазетовиќ16 јули 2016

Оваа недела во Истанбул УНЕСКО дискутира за Списокот на светското културно и природно наследство. Локациите од целиот свет мора да бидат уникатни и од исклучителна важност за да се квалификуваат.

https://p.dw.com/p/1JO3R
Фотографија: picture alliance/ZUMA Press/W. Yongbing

Во продолжение ви претставуваме шест од годинешните 29 аспиранти:

1.Гибралтар: Пештерата Горам

Höhlenkunst von Neanderthalern entdeckt
Гибралтар: Пештерата ГорамФотографија: The Gibraltar Museum/Clive Finlayson

Излезот од Пештерата Горам отвора исклучителен поглед преку Медитеранот. Но погледот внатре во пештерата е уште поспектакуларен, а најсилен впечаток оставаат цртежите на камените ѕидови исцртани од страна на поранешните жители на пештерата, неандерталците. Се претпоставува дека цртежите се стари повеќе од 39.000 години.

2. Кариби: Нелсоново пристаниште

UNESCO-Weltkulturerbe Island Hafenanlage "Nelson's Dockyard" in Antigua
Кариби: Нелсоново пристаништеФотографија: picture alliance/robertharding/R. Richardson

Ова е првпат островската држава на Антигва и Барбуда да аплицира за статус за Светско наследство. Историското „Нелсоново пристаниште“ е лоцирано во природна пристанишна зона. Откако Англичаните се населиле во 1671 година, пристаништето прераснало во важна поморска база. Денес, многу историски згради се реставрирани и пристаништето претставува најголем музеј на отворено во Карибите.

3. Грција: Филипи

UNESCO-Weltkulturerbe Griechenland Antike Stadt Philippi
Грција: ФилипиФотографија: picture alliance/akg-images/Leo G. Linder

Античкиот град Филипи, основан во 362 година п.н.е., некогаш бил дел од Римската империја. На ова место се одвивала позната битка помеѓу Цезаровите атентатори, Брут и Касиј, и Антониј и Октавијан. Дел од локалното усно предание е изреката „Во Филипи, ние ќе се сретнеме повторно", која ја употреби и Шекспир во своето дело „Јулиј Цезар.“

4. Канада: Грешна точка

UNESCO-Weltkulturerbe Kanada Mistaken Point
Канада: Грешна точкаФотографија: picture alliance/All Canada Photos/Barrett & MacKay

Името на овој 'рт е соодветно на несреќите кои тука ги доживеале безброј морнари. Во густата магла многумина оваа местоположба ја помешале со онаа на пристаништето Кејп Рејс и се судриле со карпите. Сепак, уникатно за овој далечен дел од Њуфаундленд се 500 милиони години старите фосили кои се едни од најстарите на светот.

5. Германија: Зградите на Корбизје

Le Corbusier Haus der Weissenhofsiedlung
Германија: Зградите на КорбизјеФотографија: picture-alliance/dpa/F. Kraufmann

Ле Корбизје бил еден од највлијателните архитекти на 20 век. Но, не станува збор само за една зграда, напротив - номиниран за Светско културно и природно наследство е целиот негов творечки опус, кој се состои од 17 објекти распространети во Аргентина, Белгија, Германија, Франција, Индија, Јапонија и Швајцарија. Зградите на Корбизје во Штутгарт се единствениот предлог на Германија за добивање на статус на светско културно и природно богатство годинава.

6. Франција: Шаин де Пуи

UNESCO-Weltkulturerbe Frankreich Chaine des Puys
Франција: Шаин де ПуиФотографија: picture alliance/maxppp/L. Thierry

Познатиот француски планински венец Централ е дом на стотина неактивни вулкани. Уште во 19 век туристи го посетувале вулканскиот ланец наречен „Шаин де Пуи“. Повеќе од 200 години, овој предел кој потсетува на месечината, претставува важна локација за истражувања од страна на спелеолозите.